Kézműves kiállítás a Forrásközpontban

Székelyudvarhely

2017.11.08 17:00

2018.01.05 16:00

Kulturális

2017-12-05 15:22

2017. december 8-án 17 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén Népi motívumok mai használatban címmel nyílik kiállítás. A tárlatot dr. Salló Szilárd néprajzkutató és Bartos Tünde bútorfestő-néprajzos nyitják meg. A székelyudvarhelyi kiállítás egy nyolchetes felnőttképzési program eredményeit mutatja be.

A kézműveseknek szervezett képzés szeptember–november folyamán Bartos Tünde irányításával valósult meg. Az elméleti és gyakorlati órákat is magában foglaló kurzuson tíz gyakorlott kézműves vett részt, ugyanakkor idén hat olyan személy is csatlakozott a programhoz, akik szabadidejükben végeznek kézműves tevékenységet.

Az első találkozónak a Forrásközpont adott otthont, ekkor Salló Szilárd, az intézmény munkatársa a 2015 és 2016-ban megvalósult kézműves képzések és kiállítások tapasztalatairól számolt be, Bartos Tünde pedig az idei kurzussal kapcsolatos elképzeléseit osztotta meg a résztvevőkkel.

Az elmúlt három hónap során a  székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Műhelyben elméleti és gyakorlati órák váltották egymást, majd a kézművesek egy udvarhelyszéki szakmai kiránduláson vettek részt: Székelyszenterzsébetre, Székelykeresztúrra, Bögözbe és Székelyderzsre ellátogatva a készülő kiállítás tematikájához kapcsolódó előadást hallgathattak, ugyanakkor több helyszínen megfigyelhették a vidékre jellemző népi motívumokat. A képzés során a folyamatos konzultáció mellett közös alkotótevékenységre került sor, a kézművesek egy-egy alkalommal kipróbálhatták Bálint Júlia irányításával a csuhéfonást, Varga Zsuzsánna közreműködésével a mézeskalács díszítést és Szőcs Klára vezetésével a szalmadísz készítést. A közösen elkészített kisebb kézműves termékek, csuhéangyalok, szalmadíszek és mézeskalácsok a karácsonyra hangoló kiállítás díszítő elemeivé váltak. Mindezek mellett a tíz gyakorlott kézműves munkájának eredményeként olyan textilből, fából, üvegből készült, stilizált népi motívumokkal díszített használati tárgyak, dekoratív elemek és ruhák készültek, amelyek a kiállító térben az ünnepi asztalon és a körül kerültek elhelyezésre.

 

Kiállítók: Bartos Tünde bútorfestő, Biró Erzsébet népies ruhakészítő, Geréb Enikő csipkekészítő, Jakab Judit üvegfestő, László Edit üvegfestő, Molnár Ibolya szövő-hímző, Péter Ildikó bútorfestő-hímző, Sándor Erika bútorfestő, Sebestyén Ferenc fafaragó, Takács Gizella szövő-hímző és Todor Zsuzsa bútorfestő.

Közreműködők: Antal Orsolya, György Izabella, Holló Mónika, László Ildikó, Péter Andrea és Tornai Ibolya.

A képzés anyagszükségleti- és kiállítási költségeit, illetve a tanulmányút létrejöttét Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont erre a programra elkülönített pénzalapjából fedezték.

A tárlat 2018. január 5-ig, hétköznaponként 9 és 15 óra között a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén (Székelyudvarhely, 1918 december 1. utca 9. sz., 2. emelet) tekinthető meg.

 

Hagyomány © 2010 - 2018 Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Maxweb