Másfél évtized képesszenciája

Székelyudvarhely, Haáz Rezső Múzeum

2017.09.07 18:00

2017.10.07 18:00

Kulturális

2017-08-30 15:11

 Fotókiállítás nyílik szeptember 7-én, csütörtökön 18 órakor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban Másfél évtized képesszenciája címmel. Az elmúlt tizenöt évben megszervezett udvarhelyszéki dokumentarista jellegű fotótáborok válogatott anyagából összeállított kiállítás szervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeummal.

Az évente más-más tájegységben megszervezett dokumentarista fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, a múltat idéző épített örökség, használati tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, a táj szépségeinek megörökítése a fotográfia eszközeinek segítségével, ám ugyanakkor a jelenkor ízlésvilága, vívmányai is lencsevégre kerülnek. Hargita megye községeinek képi ábrázolásáról van szó, az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető a felvételeken. A huszonegyedik század eleji székelyföldi települések jelenének, illetve a jelenbe még átmentett múltjának megörökítései ezek a felvételek, amelyeket Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa válogatott erre az alkalomra. A kiállított negyven nagyméretű kép a környékbeli települések 21. század eleji valóságát, a mindennapok hangulatát mutatják be.

A tárlatmegnyitón köszöntőbeszédet mond Miklós Zoltán múzeumigazgató és Lőrincz Ildikó, a Forrásközpont igazgatója. A kiállítást Róth András Lajos nyitja meg, a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtár őre. Népdalokat énekel Fábián Katalin, az udvarhelyszéki népdalvetélkedők egyik nyertese. A kiállítás egy hónapon át látogatható a székelyudvarhelyi múzeumban naponta 9 és 18 óra között.

Hagyomány © 2010 - 2018 Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Maxweb