Pályázati beszámoló a Communitas Alapítvány felé

Székelyudvarhely

2017.12.14 14:00

2017.12.14 15:00

Kulturális

2017-12-14 14:27

 

 

Nr. înreg.: 2964/04.12.2017.

MUV-17/1-0202

 

 

BESZÁMOLÓ

 

Az ekhós szekér nyomában elnevezésű amatőr színjátszó találkozó a felnőtt műkedvelő színjátszók legismertebb fesztiválja Hargita megyében, amely fellépési lehetőséget nyújt az amatőr színjátszó csoportok számára, ugyanakkor komoly tapasztalatcserét jelent, ahol új ötletekkel gazdagodnak, barátságok, későbbi együttműködések születnek. Az elmúlt években az udvarhelyszéki településeken körbejárt e fesztivál. A kilencvenes években a Homoród menti falvak találkozójaként született meg ez a rendezvény, amely hosszabb megszakítás után, 2008-ban Homoródkarácsonyfalván került újra megszervezésre. 2009-ben Farkaslaka, 2010-ben Lövéte, 2011-ben Rugonfalva, 2012-ben Kisgalambfalva, 2013-ban ismét Farkaslaka, 2014-ban Kobátfalva, 2015-ben Gagy, 2016-ban Agyagfalva volt a házigazdája.

 

Idén, november 18-én, 19. alkalommal gyűltek össze Siklódon Hargita megye műkedvelő társulatai közül: Agyagfalva, Bencéd, Csíkcsicsó, Csíkvacsárcsi, Gagy, Homoródújfalu, Kecset, Kisgalambfalva, Kobátfalva, Lövéte, Nagygalambfalva, Oroszhegy, Rugonfalva, Siménfalva, Siklód, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Zetelaka, műkedvelő színjátszói, illetve a székelyudvarhelyi nyugdíjasok hagyományőrző csoportja. A találkozón körülbelül 600 személy vett részt.  Az ekhós szekér nyomában elnevezésű amatőr színjátszók találkozóját Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Siklódi Tarisnyások Színjátszó Csoportja, szervezte a siklódi művelődési házban.

 

A kultúrával való személyes találkozás élményét nyújtó, sok éves hagyományra visszatekintő esemény kiváló alkalom volt arra is, hogy együtt értékeljük a színjátszó csoportok adni akarását, a játékot és az egymással való találkozás örömét. Délután megtartották a műkedvelő színjátszó csoportok vezetőivel folytatott tanácskozást, ahol a következő évi találkozó helyszínéről is döntöttek, majd az estébe nyúló zenés mulatság keretében bejelentették: a 20. találkozó helyszíne Oroszhegy lesz.

 

A Siklódon bemutatott előadások:
Agyagfalvi Társulat, Nádassy László-Rejtő Jenő: A tehén

Kecseti Amatőr Szinjátszó Csoport, Csiszár Antal: A zsák

Kisgalambfalvi Régi Motorosok, Karinthy Frigyes: A bűvös szék

Nénémasszonyék Amatőr Színjátszó Csoport, Móricz Zsigmond: Dinnyék

Nagygalambfalvi Amatőr Színjátszó Csoport, Fiú vagy lány

Rugonfalvi Vadrózsák, Keller Dezső: Meg ne írja, szerkesztő úr!

Csikvacsárcsi Amatőr Színjátszó Csoport, Móricz Zsigmond: Az ördög

Gagyi Színjátszó Társulat, Rejtő Jenő: A háremőr

Székelyudvarhelyi Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár, Ismerkedés

Bencédi Felnőtt Színjátszók, A buszmegállóban

Székelykeresztúr Gyöngye Unitárius Színjátszó Társulat, Nóti Károly: Majd a Jegenye, Trunkó Barnabás: A gyógyszertárban

Zetelaki ZetEmberkék, Markos-Nádas: Apa fia

Siménfalvi Színjátszók, A háromhanguak

Szentegyházi Vigyorgók Színtársulat, Hófehérke és a hét Tőrpe

Lövétei Színjátszó Társulat, Rejtő Jenő: Rézrúd

Székelyudvarhelyi Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár, Záró tánc

 

A Communitas Alapítvány – Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával megjelent a műkedvelő színjátszó társulatok tavalyi előadásainak pillanatfelvételeit tartalmazó 2018-as asztali naptár, amelyet a találkozón részt vevő csoportok tagjai vehettek át. Támogatásukat ezúton is köszönjük szépen.

Tisztelettel,

Máté Zsuzsa Enikő

programfelelős

Székelyudvarhely, 2017. december 4.

 

Lőrincz Ildikó

igazgató

Hagyomány © 2010 - 2018 Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Maxweb