Skip to main content

Május, 2022

27máj(máj 27)17:3006jún(jún 6)20:00A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont műsorkínálata a XVIII. Hargitai Megyenapokon

Többet szeretnék látni

Információ az Eseményről

Idén május 28. és június 6. között zajlik a XVIII. Hargitai Megyenapok. Az idei rendezvénysorozat az Ifjúság évéhez kapcsolódik. A megyenapokon a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a következő eseményeket szervezi:

A Tájházak hete május 30. és június 5. között zajlik. Ebben az időszakban a programhoz csatlakozó Hargita megyei tájházak, néprajzi gyűjtemények tulajdonosai kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A gyűjteményfelelősök a Tájházak hetének egy-egy napján szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, a legtöbb helyen kézműves foglalkozást tartanak, vagy kulturális műsorral színesítik a rendezvényt, többek között szavalóversenyt, kiállításokat, népi gyermekjátékokat, néptánc- és gasztronómiai bemutatókat szerveznek.

A Tájházak heti program részeként június 2-án 10 órától, intézményünk székhelyén Jó gyakorlatok a tájházak működtetésében címmel szervezünk konferenciát anyaországi, illetve székelyföldi előadók és tájháztulajdonosok, gyűjteményfelelősök részvételével.

Május 27-én 17 óra 30 perctől Farkas-Ráduly Melánia Rendőr-e a fekvőrendőr? című könyvét mutatják be a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. A szerzővel, a Szövegkovács társalapítójával Barabás Enikő, a Bagolyvár Könyvesbolt vezetője beszélget.

Május 28-án 18 órától a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében láthatják Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész Petőfi live! – Egy vidám hangú vándorszínész ügyesbajos dolgai című verses-zenés előadását.

Május 30-án 11 órától a Bányai János Szakközépiskolában, 13 órától pedig a Dr. Palló Imre Szakközépiskolában a marosvásárhelyi Tompa Miklós társulat színészei Beszélnünk kell! címmel tartanak tantermi színházat az iskola diákjai számára. Aznap délután 17 órától Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsa márvány termében kerül bemutatásra A székelység története című kiadványunk román és angol nyelvű változata.

Május 30-án 18 órától a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban, majd június 6-án 19 órától a csíkcsicsói kultúrotthonban tart előadást Hadnagy Jolán A mi Tamási Áronunk címmel.

Május 31-én 10 órától a nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola udvarán szervezünk gyermeknapot, ahol az iskola diákjai különféle népi mesterségeket ismerhetnek meg.

Május 31-én 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatjuk be P. Buzogány Árpád Nyitott szemmel című könyvét.

Június 2-án 13 órától a székelykeresztúri Művelődési házban tekinthetik meg a Szent Anna-tó legendája című árnyjátékot a Halvirág Bábszínház előadásában. Az esemény társszervezője az előadás ötletgazdája, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ.

Június 5-én 10 órától, Siklódon a régi idők hangulatát idéző pünkösdi királynézást követhetik a falu utcáin az oda látogatók. Az ünnepi népviseletbe öltözött gyermekek, fiatalok az e naphoz fűződő helyi szokás szerint végigjárják a települést. A rendezvény szervezője a Dávid vára Egyesület, partnere Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, anyagi támogató a siklódi közbirtokosság.

Június 6-án 19 órától a székelykeresztúri Művelődési házban „A költő visszatér…” címmel tematikus ünnepi műsorra kerül sor a Zene a Fiatalokért Egyesület és a Black Rose Project közös előadásában. A verses-zenés összeállítás megidézi Petőfi Sándor személyét, tetteinek nagyságát, hangsúlyozza a dalokon keresztül, néhány prózai részlettel, verssel a magyarság összetartozását.

A XVIII. Hargitai Megyenapok részletes programja elérhető intézményünk honlapján, Facebook-oldalán és a Megyenapok Facebook-oldalán.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényeinkre!

Időpont

Május 27 (Péntek) 17:30 - Június 6 (Hétfő) 20:00

Helyszín

Hargita megye

Az Esemény Szervezője

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

X