Skip to main content

Április, 2021

30ápr(ápr 30)17:0015máj(máj 15)15:00Festői Felvidék Ladislav Struhár felvételein. Fotókiállítás Szentegyházán a Gábor Áron Művelődési Házban

Többet szeretnék látni

Információ az Eseményről

Pénteken, április 30-án du. 5 órakor Szentegyházán a Gábor Áron Művelődési Házban nyílik meg a Festői Felvidék Ladislav Struhár felvételein című fotókiállítás. A megnyitó eseményen fellépnek a befogadó település tehetséges előadói: Kozán Endre trombitán Vladislav Blazevic: Orosz etűdjét játssza, Bálint Sándor trombitán és Nagy István gitáron Fr. Schubert Ave Mariáját és egy népdalfeldolgozást adnak elő, Lőrincz Gyöngyvér pedig fuvolán Bartók Béla: Román néptáncok c. művét mutatja be. A kiállítás szervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partnere Szentegyháza Város Polgármesteri Hivatala és a Gábor Áron Művelődési Ház. A Művészeti Karaván elnevezésű programsorozat támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Magyarország).

Az EMMI támogatásával megvalósuló kiállítássorozat célja a felvidéki magyarok és a velük egy közösségekben élő emberek mindennapi életének helyszínei, a festői tájak és az ember alkotta környezet bemutatása a Felvidéktől nagy földrajzi távolságra élő Székelyföld lakói számára, illetve fotóművészeti alkotások által közelebb hozni az ő világlátásukat, életszemléletüket.

Ladislav Struhár 1954-ben született Pozsonyban, részben magyar család leszármazottjaként. Fotográfusként főként táj- és építészeti fényképezésre összpontosít. A nemzetközileg is elismert hivatásos fotóművész több fényképészeti kiadvány, fotóalbumok és naptárok szerzője, szlovákiai tájképekből összeállított állandó kiállításait a Szlovák Kulturális Központokban, Budapesten, Szófiában, Varsóban és Taskentben helyezték el. Munkája révén sok kortárs fotós számára jelent példaképet. Felvidék egyedülálló tájképeit és építészetét bemutató sajátos stílusú felvételei a Szentegyházán két hétig láthatók.

A kiállítás házigazdája György László, a Gábor Áron Művelődési Ház igazgatója, a tárlatot Szabó Béla magyarországi fotográfus, a kiállító barátja méltatja, aki a helyzetre való tekintettel nem lehet jelen az eseményen, ezért megnyitószövegét P. Buzogány Árpád, a Forrásközpont munkatársa olvassa fel.

Szeretettel várjuk a kiállításra, ugyanakkor a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérjük, hogy tartsák be az egészségvédelmi szabályokat.

Időpont

Április 30 (Péntek) 17:00 - Május 15 (Szombat) 15:00

Helyszín

Gábor Áron Művelődési Ház, Szentegyháza

Az Esemény Szervezője

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partner: Szentegyháza Város Polgármesteri Hivatala, Gábor Áron Művelődési Ház

X