Skip to main content

Május, 2023

04máj(máj 4)13:0025(máj 25)17:00Népi mesterségbemutatók Hargita megyében

Többet szeretnék látni

Információ az Eseményről

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont májusban Hargita megye négy térségében szervez mesterségbemutatókat. A program célja olyan mesterségek megismertetése a megyében lakó diákokkal, amelyek az adott régióban jellemzőek, de a mai ember számára kevésbé ismertek. A foglalkozások során a diákok elsajátíthatják a bemutatott mesterségek alapjait és elkészíthetnek egy-egy kézműves terméket, amelyet a foglalkozást követően magukkal vihetnek.

Idén a népi mesterségbemutatók négy település tájházának, illetve malomházának udvarán valósulnak meg, 5-8. osztályos diákok részvételével. A mesterségbemutatók május 4-én Csíkszentmiklóson, május 12-én Tordátfalván, május 18-án Kászonaltízen és május 25-én Eszenyőben (Gyergyóremetén) lesznek.

Helyszínenként két-két népi mester irányításával zajlanak a foglalkozások. Minden helyszínre Hargita megye más-más térségéből érkeznek diákok. A csíkszentmiklósi tájház udvarán a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola diákjai Kovács Túri Emese és Kovács Imre irányításával nemezelést és kötélverést tanulhatnak, a tordátfalvi tájházban a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola diákjai Ráduly Jánostól a vesszőfonás, Péter Ildikótól pedig a bútorfestés alapjait sajátíthatják el. A Kászoni Székely Tájmúzeumba a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskolából érkeznek diákok, akiket Vizi Julianna szövésre, Szécsi Szilveszter pedig fafaragásra tanítja, végül az eszenyői vízimalomnál a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskola diákjai Páll Etelka és Borbély Izabella irányításával a növényi festéssel és a nemezeléssel ismerkedhetnek meg.

Időpont

4 (Csütörtök) 13:00 - 25 (Csütörtök) 17:00

Helyszín

Csíkszentmiklósi tájház, tordátfalvi tájház, Kászoni Székely Tájmúzeum, eszenyői vízimalom

Az Esemény Szervezője

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

X