Skip to main content

Május, 2021

25máj18:0025jún18:00Zsigmond Aranka festészeti kiállítása Baróton

Többet szeretnék látni

Információ az Eseményről

2021. május 25-én, kedden 18 órakor az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár termében nyílik meg Zsigmond Aranka nagybaconi születésű, Székelyudvarhelyen élő festőművész egyéni kiállítása. A kiállítást megnyitja Lőrincz Ildikó művészettörténész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. Közreműködnek: a baróti Bujka énekegyüttes és Kékesi-Keresztes Lujza magyar szakos tanárnő (Nagybacon).

Zsigmond Aranka 1967-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban Piskolti Gábor, Nagy Pál és Bordy András tanítványaként, majd 1967-1973 között kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola textil szakos hallgatója volt Szentimrei Judit, Bene József, Doina Hordovan irányításával. Ezt követően Székelyudvarhelyen a Művészeti Általános Iskolát választotta tanárként, mellette 1981-től a Pedagógiai Líceumban rajzmódszertant is tanít a magyar és román osztályokban a fiatal tanító jelölteknek. 1985-ben a magyarországi Székesfehérvárra költözött, ahol művésztanárként tanított és alkotott, 1986-ban debütált a kaposvári Dunántúli Tárlaton három falikárpittal, 1992-ben alapító tagja volt a Fehérvári Művészek Társaságának, alkotásaival folyamatosan jelentkezett egyéni és csoportos kiállításokon, számos felkérésnek is eleget tett. 14 és fél évet New Yorkban dolgozott antik szőnyegek restaurálásával, ahol élete legnagyobb művészi élményeit élte meg és egyben szakmai elismerést, megbecsülést kapott. Tanítványai kérésére még visszatért Székesfehérvárra, ám minden vágya az volt, hogy idős korát Erdélyben töltse, ami úgy tűnik, megvalósult: 2019-től Székelyudvarhelyen él.
Zsigmond Aranka nem követ, nem utánoz művészeti irányzatokat, a maga megéléseiből származó üzeneteit több műfajban tolmácsolja. A baróti Erdővidék Múzeumában munkásságának csupán egy kis szeletét mutatja be.

Szervező: Erdővidék Múzeuma, partner: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, az esemény házigazdája: Hoffmann Edit muzeológus. Az eseményen korlátozott létszámmal és a járványügyi előírások betartásával lehet részt venni.

Időpont

Május 25 (Kedd) 18:00 - Június 25 (Péntek) 18:00

Helyszín

Erdővidék Múzeuma, Barót

Az Esemény Szervezője

Erdővidék Múzeuma, partner: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

X