Festői Felvidék Ladislav Struhár felvételein. Fotókiállítás a Csíki Székely Múzeumban

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Csíki  Székely Múzeummal partnerségben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Magyarország) támogatásával a Művészet Karaván elnevezésű programsorozatot idén Csíkszeredában indítja útjára. A Festői Felvidék Ladislav Struhár felvételein című kiállítás megnyitójára a Csíki  Székely Múzeum emeleti kiállítótermében 2021. március 31-én, szerdán 18 órától kerül sor.

A Művészeti Karaván elnevezésű program célja a felvidéki magyarok és a velük egy közösségekben élő emberek mindennapi életének helyszínei, a festői tájak és az ember alkotta környezet bemutatása a Felvidéktől nagy földrajzi távolságra élő Székelyföld lakói számára, illetve fotóművészeti alkotások által közelebb hozni az ő világlátásukat, életszemléletüket.

Ladislav Struhár 1954-ben született Pozsonyban, részben magyar család leszármazottjaként. Fotográfusként főként táj- és építészeti fényképezésre összpontosít. A nemzetközileg is elismert hivatásos fotóművész több fényképészeti kiadvány, fotóalbumok és naptárok szerzője, szlovákiai tájképekből összeállított állandó kiállításait a Szlovák Kulturális Központokban, Budapesten, Szófiában, Varsóban és Taskentben helyezték el. Munkája révén sok kortárs fotós számára jelent példaképet. Felvidék egyedülálló tájképét és építészetét bemutató sajátos stílusú felvételei Csíkszeredában két hétig láthatók. Ezt követően a felvidéki alkotó fotográfiáit Székelykeresztúron, Szentegyházán és Székelyudvarhelyen tekinthetik meg az érdeklődők április és május folyamán.

A csíkszeredai tárlatot Szabó Béla magyarországi fotográfus, a kiállító barátja méltatja, aki a helyzetre való tekintettel nem lehet jelen az eseményen, ezért megnyitószövegét P. Buzogány Árpád, a Forrásközpont munkatársa olvassa fel.

Szeretettel várjuk a kiállításra, ugyanakkor a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérjük, hogy tartsák be az egészségvédelmi szabályokat.