Könyvbemutató és kiállításmegnyitó Székelykeresztúron

A székelykeresztúri Molnár István Múzeum 2020. február 19-én, szerdán 17.30 órától kettős eseményre várja az érdeklődőket: bemutatják a Gyertek haza, ludaim! című udvarhelyszéki gyermekjáték-gyűjteményt és ugyanekkor nyílik meg a Székelyföldi retrospektív című képzőművészeti kiállítás. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal partnerségben létrejövő kettős kulturális esemény helyszíne a Molnár István Múzeum.

A Gyertek haza, ludaim! a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadványaként jelent meg 2019-ben, a kötetben szereplő gyűjtők: Balázsi Rózsa, dr. Barabás László, Bogos Boróka, Gálfalvi Gábor, Kelemen Magdolna, Lőrincz József, Nagy Enikő, Nagy Lenke, Pál (Ambrus) Enikő, Pál Lídia, P. Buzogány Árpád, Pop Anna, Ráduly Jolán, akik közül a keresztúri eseményen jelen lesz  Lőrincz József nyugalmazott magyartanár és Gálfalvi Gábor nyugalmazott tanító. A könyvet P. Buzogány Árpád szerkesztő, a Hagyományőrzési Központ munkatársa mutatja be a jelen levő szerzők bevonásával.

Ugyanitt 18 órától nyílik meg a Székelyföldi retrospektív című képzőművészeti kiállítás, amelyet Lőrincz Ildikó művészettörténész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa nyit meg Tamás György székelyudvarhelyi gyűjtő közreműködésével. Ez a kiállítás olyan egykori művészek képeit sorakoztatja fel, akik alkotó munkájukkal Székelyföld maradandó értékeit, a tájat, a székely embert és az ő életét meghatározó anyagokat, a fát, a vizet, a falu templomának hívó erejét, a vidék történetének egy-egy momentumát jelenítik meg. Az elmúlt száz esztendő több művészgenerációja alkotásait felsorakoztató tárlat március közepéig lesz látogatható a székelykeresztúri múzeumban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kettős kulturális eseményre Székelykeresztúrra!