Mi, székelyek és román barátaink. Kötetbemutató Sepsiszentgyörgyön

Az Élő Székelyföld Munkacsoport és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont partnerségben szervezi meg 2019. április 4-én, csütörtökön, 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a Mi, székelyek és román barátaink. Interjúk, dokumentumok és vallomások az együttélésről c. magyar és román nyelven megjelent kötetek bemutatóját. A kötetek szerzője Simó Márton író, költő, szerkesztő, civil aktivista, a Hargita Népe munkatársa. A szerzővel a magyar és román nyelvű kiadásokról a kötet marosvásárhelyi bemutatóján Szabolcs Szonda író, fordító beszélget.

Simó Márton húsz olyan román vagy vegyes nemzetiségű értelmiségit faggat a megjelent interjúkban, akik megértéssel és rokonszenvvel közelednek a székely társlakókhoz, az ő történelmükhöz, nap mint napi problémáikhoz. A szerző beszélgetőtársai közt található tanár, történész, pap, szociológus, képzőművész, újságíró, mérnök és üzletember, akik többnyire erdélyi románok, de van köztük moldvai és bukaresti is, olyanok, akiket nem magyarellenes előítéletek befolyásolnak, és lényegre látó megfogalmazásaik fontos szempontot jelentenek a román és magyar együttélés, a transzszilvanizmus, a múlt, a jelen és a jövő tekintetében.

A magyar és a román nyelvű kötetek 2018 végén jelentek meg, előbbi az Élő Székelyföld Munkacsoport kiadásában, a román nyelvű változatot a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója adta ki Hargita Megye Tanácsa támogatásával.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban sorra kerülő kötetbemutatóra!