Tanulmányút tájházas szakembereknek

Tizenharmadik éve, hogy a megyénkbeli tájházvezetők, néprajzi gyűjtemények kezelői számára szervez szakmai találkozót a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Hargita Megye Tanácsával. Október 11-én, pénteken a Tájházak és néprajzi gyűjtemények szerepe Hargita megyében elnevezésű szakmai tanulmányúton a Nagy-Imecs Zsuzsánna küküllőkeményfalvi és Sándor Olga zetelaki gyűjteményét meg a székelyvarsági tájházat látogatják meg a szakemberek.

A rendezvény szervezői: Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partner Székelyvarság község Polgármesteri Hivatala, Nagy-Imecs Zsuzsánna és Sándor Olga gyűjteménytulajdonosok, anyagi támogató a Communitas Alapítvány. Ez alkalommal levetítik Fábián Kornélia Hargita megye tájházai (4) című dokumentumfilmjét, mely a csíkszentkirályi tájházakat, a csíkszentmiklósi, oklándi tájházat, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, a szentegyházi Múzeum szálló és a Filiház néprajzi gyűjteményét mutatja be.

A nap programja: 9.30: A résztvevők köszöntése; Nagy-Imecs Zsuzsánna gyűjteményének meglátogatása Küküllőkeményfalván (141. sz.); a gyűjteményt bemutatja Nagy-Imecs Zsuzsánna gyűjtő, tulajdonos; Sándor Olga zetelaki gyűjteményének megtekintése, bemutatja Sándor Olga gyűjtő, tulajdonos; a székelyvarsági tájház látogatása, Pál Levente varsági kultúrigazgató kalauzolásával; Fábián Kornélia Hargita megye tájházai (4) című dokumentumfilmjének vetítése (a csíkszentkirályi,  csíkszentmiklósi, oklándi tájházakról, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, a szentegyházi Múzeum szálló és a Filiház néprajzi gyűjteményéről), értékelés, összegzés, közös ebéd, majd hazaindulás.

Az útvonal: 8.30: indulás autóbusszal Farkaslakáról, 9.00: Indulás Székelyudvarhelyről, a Forrásközpont (1918. december 1 utca 9. sz., Merkúr üzlet alsó parkolója) közeléből Küküllőkeményfalva – Zetelaka – Székelyvarság útvonalon az Udvarhelyszékről bejelentkezett számára.