XVIII. Míves Emberek Sokadalma a Székelytámadt várban. 2021. július 16-18.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Hargita Megye Tanácsa támogatásával nagy örömmel és lelkesedéssel munkálkodott együtt idén az Artera Alapítvánnyal a XVIII. Míves Emberek Sokadalmának szervezésében. Az Artera Alapítvány tevékenysége, a kézművesek összefogása, a személyes kapcsolatok ápolása, a több évtizedes értékteremtő és kitartó munka gyümölcse a Míves Emberek Sokadalma. Intézményünk profilja a hagyományőrzés, ugyanakkor a mindenkori népművészeti értékek és népművészek felkarolása, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy a sokadalom kulturális kínálatának összeállításában együttműködjünk az Artera Alapítvánnyal, hogy újra Hargita megye, Székelyudvarhely adhasson otthont a rendezvénynek. Méltán büszkék lehetünk Románia egyetlen népművészeti fesztiváljára, mely a város, a megye, Székelyföld és Erdély léptékben is egyedülálló.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a program kulturális kínálatának összeállításában és támogatásában vállalt szerepet. Idén az előadások és koncertek összeállításánál fontosnak tartottuk, hogy helyi forrásokból olyan helyi együtteseket, néptánccsoportokat, alkotókat és előadóművészeket szólítsunk meg, akiknek az elmúlt időszak korlátozásai miatt nem volt vagy csak ritkán volt alkalmuk fellépni. Mindemellett a népi vonalat próbáltuk meg erősíteni, a meghívottak sorát színesíti a Kedves zenekar, a Tokos zenekar, a Lelkes zenekar, valamint több helyi, udvarhelyszéki és vendég néptáncegyüttes: az Urusos Néptáncegyüttes, a Forgórózsa Néptánccsoport, a Serítő Néptáncegyüttes és a Szászfonat Néptáncegyüttes. Szombat délután gyerek és felnőtt táncházba is bekapcsolódhat majd a kedves közönség.

Ugyanakkor nem maradhat el a hely hangulatához illő régizene koncert a Riverenza előadásában, az Arany Griff Rend középkori tánc és hadi bemutatója, a Vagabanda bemutató, valamint a klasszikus muzsika, Míves muzsika – Magyar zene vonósötösre a Legato előadásában.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk, a koncertek és előadások mellett az Artera Alapítvány rengeteg színes állandó és időszakos programmal, a Míves Alkotók Házának műhelyeivel, a népművészek kiállításával, divatbemutatóval, családi piknikkel, utcazenével, lovaglással, rajzversennyel és egyéb érdekes programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A részletes programot a MES honlapján és Facebook-oldalán tekinthetik meg.

www.mes.info.ro

https://www.facebook.com/mivesemberek