Zsigmond Aranka képzőművész kiállítása

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum a Hargita Megye Tanácsa alárendeltsége alatt működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal közösen meghívja Önöket Zsigmond Aranka képzőművész kiállításának megnyitójára, amelyre szerdán, 2022. március 2-án 17 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeum időszaki, emeleti kiállítótermeiben.

„A nagybaconi születésű alkotóművész 1967-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban Piskolti Gábor, Nagy Pál és Bordy András tanítványaként, majd 1967–1973 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet textil szakos hallgatója volt Szentimrei Judit, Bene József, Doina Hordovan irányításával. Ezt követően Székelyudvarhelyen a Művészeti Általános Iskolát választja tanárként, mellette 1981-től a Pedagógiai Líceumban rajzmódszertant is tanít a magyar és román osztályokban a fiatal tanító jelölteknek. 1985-ben a magyarországi Székesfehérvárra költözött, ahol művésztanárként tanított és folyamatosan alkotott. 1986-ban debütált a kaposvári Dunántúli Tárlaton három falikárpittal, 1992-ben alapító tagja volt a Fehérvári Művészek Társaságának, alkotásaival jelentkezett egyéni és csoportos kiállításokon, számos felkérésnek is eleget tett. 14 és fél évet New Yorkban dolgozott antik szőnyegek restaurálásával, ahol élete legnagyobb művészi élményeit élte meg és egyben szakmai elismerést, megbecsülést kapott ott. Tanítványai kérésére még visszatért Székesfehérvárra, ám minden vágya az volt, hogy idős korát Erdélyben töltse, ami úgy tűnik, megvalósult: 2019-től Székelyudvarhelyen él, ahova hazahozta élete munkásságát, elismeréseit és alkotókedvét, mert most is éppoly szorgalommal alkot, mint pályája során mindvégig.
Zsigmond Aranka nem követ, nem utánoz művészeti irányzatokat, a maga megéléseiből származó üzeneteit több műfajban tolmácsolja. A falikárpitoktól az olajfestményeken át a tus- és ceruzarajzokig, széles munkásságának csupán egy kis szeletét mutathatjuk be jelen kolozsvári kiállításán, azt remélve, hogy ezt a bemutatkozást újabbak követik Erdély-szerte.” (Lőrincz Ildikó)
A kiállítás megnyitóján felszólal majd dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum menedzsere; Lőrincz Ildikó, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum muzeológusa, a kiállítás társkurátora; illetve Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere. Továbbá, az eseményt Kalamár György színművész Farkas Árpád versének szavalata teszi még ünnepélyesebbé.