Home

BányaShow – CT Project – Sculpting Sounds concert

CT Project – Sculpting Sounds este un proiect muzical electro-acoustic, care îmbină diferite stiluri muzicale de la clasic la electronic, jazz, world music cu instrumente acustice, respectiv electronice. Sunt povești sculptate prin sunete și povestite de compozitorul – pianist Cári Tibor și violoncelistul Filarmonicii din Cluj Napoca, Szabó J. Attila. Proiectul a dat naștere în 2020 și de atunci a avut concerte în mai multe festivaluri din țară și Ungaria.

Szabó J. Attila, violoncel
Cári Tibor, compositor-pianist
Invitați speciali:
Patricia Marchiș, saxofon
Dávid Anna, vioară

Zsigmond Aranka: Din trecut în prezent – expoziție

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Harghita, vă invită la vernisajul expoziției artistei Zsigmond Aranka, intitulată „Din trecut în prezent”. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 mai 2024, de la ora 18:00, în Sălile Festive ale Palatului Bánffy.

Zsigmond Aranka, născută în Bățanii Mari (jud. Covasna), absolventă a Liceului de Artă Târgu Mureș, promoția 1967, a fost eleva lui Piskolti Gábor, Nagy Pál și Bordy András. Între anii 1967 și 1973 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, secția textile, sub îndrumarea lui Szentimrei Judit, Bene József și Doina Hordovan. După terminarea studiilor, devine profesoară la Școala de Artă din Odorheiu Secuiesc, iar începând cu anul 1981 predă și metodologia artei la Liceul Pedagogic, linia maghiară și română. În anul 1985 pleacă din țară, mutându-se la Székesfehérvár, Ungaria, unde își continuă atât cariera artistică cât și pe cea pedagogică. Timp de 14 ani a lucrat la New York ca restaurator de tapițerii antice, având parte de cea mai importantă experiență artistică a vieții sale, primind recunoaștere și apreciere profesională. La cererea discipolilor din Ungaria, se întoarce la Székesfehérvár, însă dorința ei era să-și petreacă bătrânețea în Transilvania. Această dorință devine realitate în 2019, când se stabilește la Odorheiu Secuiesc, unde și-a adus toată opera și unde lucrează cu aceeași elan creativ cu care a făcut-o mereu de-a lungul carierei.

„Mulțumesc destinului că am avut ocazia să cunosc trei culturi în trei țări diferite. Patria natală a mamei mele, S.U.A., mi-a oferit ocazia să pătrund adânc, conștient în ideologia lumii, prin profesia pe care o cultiv. Faptul este ilustrat prin cele 3500 de montaje executate în New York. Oriunde am trăit în lume, am rămas ardeleancă în adâncul inimii. Patria natală m-a obligat să rămân fidelă acestui pământ, versurile poetului Bartis Ferenc din poezia ,,Pinul” mi-au călăuzit pașii. Întorcându-mă acasă, încerc să imortalizez prin culori senine, însorite, galbene, umorul specific, portul, tristețea, bucuria, puritatea sufletească, sinceritatea poporului meu. ,,Simetria” concentrează adâncurile sufletului (acuratețea, echilibrul, siguranța de sine). Forța cuvântului atinge echilibrul în imagine.” (Zsigmond Aranka)

La vernisaj vor lua cuvântul: istoricul de artă Kovács Árpád, curatorul expoziției și Bartalis Izabella, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita. În cadrul evenimentui va avea loc și un moment muzical susținut de: Cári Tibor (compozitor), Koszorús Krisztina (vocal), Dávid Anna (vioară), Szabó J. Attila (violoncel) și Réman Gergő (țambal). Comisar de expoziție: Portik Blénessy Ágota.