Evenimentele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita în cadrul Zilelor Județului Harghita, ediția al XIX-lea

 

În perioada 19–29 mai Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează următorele evenimente:

În cadrul evenimentului Săptămâna Caselor Muzeale organizăm o conferință, în data de 19 mai, de la ora 9.00, la Lupeni pentru administratorii caselor muzeale.

Tot în data de 19 mai, de la ora 10.00 în căminul cultural din Atid va avea loc concursul de cântece populare Száll az ének szájról szájra cu participarea elevilor din zona Odorhei.

La 21 mai, de la ora 14.00 la Dealu în cadrul Festivalul Narciselor va avea loc spectacolul Emlékezés a mindennapokban în prezentarea grupului de dans Gyöngyszem din Sâncrai și a formației Lelkes din Cristuru Secuiesc.

La 22 mai, de la ora 12.00, la Odorheiu Secuiesc, în sala Stúdió Mozi  va fi un spectacol de teatru de păpuși cu titlul Csihán királyúrfi pentru elevi.

Tot în data de 22 mai, de la ora 17.00, în curtea Casei muzeale din Dealu vom deschide o expoziție interactivă, itinerantă de jocuri populare pentru copii.

La 23 mai, de la ora 9.00, la Liceul Marin Preda din Odorheiu Secuiesc va avea loc o prezentare de meșteșuguri populare de împletituri din răchită cu meșterul Ráduly János din comuna Șimonești.

La 24 mai, de la ora 19.00 la Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc va fi o seară de lectură cu titlul Szabadságharc în prezentarea lui Tóth Péter Lóránd din Ungaria despre prietenia poețiilor maghiari Petőfi Sándor și Arany János.

În data de 25 mai, de la ora 13.00, la Remetea va fi încă o prezentare de meșteșuguri populare. Páll Etelka și Borbély Izabella, meșteri populari din Gheorgheni, vor învăța vopsire din plante vegetale și împâslire pentru elevi din Școala Endes József din Sânsimion.

La 26 mai, de la ora 19.00, la Casa de Cultură din Vlăhița vă prezentăm spectacolul ansamblului Udvarhely Néptáncműhely cu titlul Figurás.

În data de 28 mai se va organiza la Șiclod serbarea Rusaliilor, obicei local, care s-a păstrat în regiunea Odorheiului. Evenimentul se desfășoară pe străzile satului. Participanții sunt copii și tineri, îmbrăcați în port popular, care parcurg toate străzile, cu urări de bune.

Tot în data de 28 mai, la Festivalul Cetății Bágy va avea loc spectacolul Emlékezés a mindennapokban în prezentarea grupului de dans Gyöngyszem din Sâncrai și a formației Lelkes din Cristuru Secuiesc.

În cadrul Zilelor Judeţului Harghita Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita organizează din nou programul Săptămâna Caselor Muzeale, în colaborare cu casele muzeale din judeţul Harghita.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita coordinează acest program şi ajută administratorii caselor muzeale în organizarea programelor locale. Scopul acestui program este atragerea atenţiei asupra valorilor locale, precum şi popularizarea caselor muzeale şi în cadrul localnicilor și a turiștilor.

Săptămâna Caselor Muzeale va fi organizată în perioada 21–28 mai 2023 când casele muzeale şi colecţii etnografice vor fi deschise în faţa publicului. Cei care administrează aceste instituţii în această săptămână vor prezenta colecţia locală pentru vizitatori. După prezentare, în unele locuri se organizează concurs de recital poezii, ateliere meşteşugăreşti, expoziții, jocuri populare pentru copii şi prezentări de gastronomie locală.

Organizatorii programului aşteaptă vizitatori în total la 16 localităţi, în zona Ciuc, Cașin, Gheorgheni și Odorhei: la Kincses porta din Mugeni, casa muzeală din Dealu, Casa muzeală din Remetea, Casa muzeală din Sândominic, Casa muzeală din Cozmeni, Casa muzeală din zona Caşin, Casa Szent Miklós din Caşinu Nou, Casa muzeală din Nicolești, Casa muzeală din Căpâlnița, colecţia etnografică și de istorie locală din Armăşeni, Casa muzeală din Satu Mare, colecţia etnografică din Târnovița, Múlt Idők Háza din Mărtiniș, Casa muzeală din Turdeni, Muzeul Meșteșugurilor Secuiești din Inlăceni și colecția etnografică din Ocna de Jos

Programul detaliat este disponibil pe site-ul și pe pagina de Facebook al instituției și pe pagina de Facebook al Zilelor Județului Harghita.

Programe din zona Odorhei:

27-28 mai, ora 20.00

Concertul Filarmoniei de Copii din Vlăhița cu ocazia Rusalii

Organizator: Filarmonia de Copii din Vlăhița