Skip to main content

Március, 2017

08már(már 8)17:0031(már 31)16:00Roluri feminine pe păretarii cu inscripţii. Expoziţie organizată cu ocazia zilei de 8 Martie

Többet szeretnék látni

Információ az Eseményről

În data de 8 martie, de la ora 17.00, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita se va deschide expoziţia cu titlul Roluri feminine pe păretarii cu inscripţii. Expoziţia va fi deschisă de către Salló Szilárd. Fábián Katalin, elevă  la  Şcoala Generală Orbán Balázs va prezenta cântece populare din zona Odorhei. Păretariile expuse au fost alese din colecţia de textile al Muzeului Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc, din colecţia caselor muzeale din zonă şi din colecţiile persoanelor fizice harghitene.

La început păretarile cu inscripţii au apărut în mediu urban şi au fost folosite pentru decorarea locuinţelor burgheze, mai apoi, la începutul secolului 20 cu ajutorul intelectualilor au apărut şi în mediu rural. Aceste păretari reflectă mesaje cotidiene burgheze, au transmis modele de comportament cu dualitatea imaginii și a textului. Păretarile cu înfățișări figurative au fost așezate în spațiul familial, în bucătărie erau expuse cele legate de gospodărie, de alimentație, de îngrijirea copilului, în dormitor lângă pat erau cele cu odihnă, cele legate de religie, în spațiul amenajat pentru baie erau expuse cele legate de igienă.

Păretarii cu inscripții tematic pot fii împărțite în trei categorii după cum urmează: una reprezintă familia, alta accentuează valorile vieții religioase, pe lânge aceste subiecte apar și teme cu situații idealizate.

Subiectele păretariilor care promovează valorile vieții familiale sunt fericirea în familie, alegerea perechei și bărbatul ideal. Funcțiile păretarilor religioase sunt legate de binevoința sfințiior. Păretarii cei care reprezinte situații idealizate accentuează dragostea și jinduirea.

Cu ocazia zilei de 8 Martie la expoziţia Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita am ales păretarii al căror personaj principal este femeia. Femeia apare în diferite situaţii de viaţă, iar în toate acestea este comun femeia ca menajera gospodăriei, sufletul casei familiale.

Organizatorii expoziției: Consiliul Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, parteneri: Muzeul Haáz Rezső, Asociația Culturală Kőlik și Casa muzeală din Turdeni.

Expoziţia va fi deschisă până la data de 31 martie, în zilele lucrătoare între orele 9.00 şi 15.00 la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita. În cursul lunii martie aşteptăm cu drag grupuri şcolare cu ghidaj în cadrul programului Şcoala Altfel. Puteți să contactați la numărul de telefon 0758-104724.

Időpont

8 (Szerda) 17:00 - 31 (Péntek) 16:00

Helyszín

sala de conferință al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, Odorheiu Secuiesc

Az Esemény Szervezője

Consiliul Județean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, parteneri: Muzeul Haáz Rezső, Asociația Culturală Kőlik, Casa muzeală din Turdeni

X