Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, funcționând sub autoritatea Consiliului Județean Harghita, vă invită la vernisajul Expoziției Zsigmond Aranka. Evenimentul va avea loc miercuri, 2 martie 2022, de la ora 17:00, în sălile de expoziţii temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
„Zsigmond Aranka, născută în Bățanii Mari (jud. Covasna), absolventă a Liceului de Artă Târgu Mureș, promoția 1967, a fost eleva lui Piskolti Gábor, Nagy Pál și Bordy András. Între anii 1967 și 1973 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, secția textile, sub îndrumarea lui Szentimrei Judit, Bene József și Doina Hordovan. După terminarea studiilor, devine profesoară la Școala de Artă din Odorheiu Secuiesc, iar începând cu anul 1981 predă și metodologia artei la Liceul Pedagogic, linia maghiară și română. În anul 1985 pleacă din țară, mutându-se la Székesfehérvár, Ungaria, unde își continuă atât cariera artistică cât și pe cea pedagogică. În 1986 își face debutul în Ungaria, la Expoziția de Artă Transdanubiană din Kaposvár cu trei tablouri. Mai târziu, în 1992, o regăsim ca membru fondator al Societății Artiștilor din Fehérvár. Pe parcursul anilor, lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții personale și de grup. Timp de 14 ani a lucrat la New York ca restaurator de covoare antice, având parte de cea mai importantă experiență artistică a vieții sale, primind recunoaștere și apreciere profesională. La cererea elevilor săi, se întoarce la Székesfehérvár, însă dorința ei era să-și petreacă bătrânețea în Transilvania. Acesta devine realitate în 2019, când se stabilește la Odorheiu Secuiesc, unde și-a adus toată opera și unde lucrează cu aceeași sârguință cu care a făcut-o mereu de-a lungul carierei.
Zsigmond Aranka nu urmează și nu imită niciun curent artistic anume, ci, inspirându-se din propriile experiențe, se exprimă într-un limbaj vizual variat prin diferite tehnici, genuri și tematici: de la tapiserie, la pictură în ulei, desene în creion și tuș. Acestea reprezintă doar o mică parte din vasta sa operă, care este prezentată cu ocazia acestei expoziții și despre care sperăm că va putea fi admirată pe viitor în mai multe locații din Transilvania cu ocazia unor noi expoziții.” (Lőrincz Ildikó)
La vernisajul expoziției vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Lőrincz Ildikó, muzeograf al Muzeului Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc, co-curatorul expoziției și Bartalis Izabella, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita. La eveniment va avea loc și un recital de poezie susținut de către actorul Kalamár György.