Festival de cântece populare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita și Consiliul Județean Harghita organizează pe 12 aprilie 2019, orele 14.00 Festivalul de cântece populare la Sala festivă a Liceului Teoretic Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc.

„Muzica populară (…) este un fenomen al naturii. Această creație s-a dezvoltat cu aceeași libertate  organică, ca și celelalte organe ale naturii: florile, animalele. Tocmai de aceea este așa de frumoasă, așa de perfectă muzica populară. Aceste melodii sunt personificările perfecțiunii artistice. Exemple pentru modalitatea în care pot fi exprimate în cel mai mic format, cu cele mai modeste instrumente o idee muzicală.” – mărturisește Bartók Béla. Cu organizarea acestui festival avem scopul de a prezenta adevărata experiență a bucuriei și libertății cântării, fără a conștientiza caracterul de concurs între copii noștri, urmărind autenticitatea cântecelor populare, cât și prezentarea lor corectă.

Participanții festivalului sunt acei elevi între 7–18 ani, care s-au înscris individual sau în grup la apelul festivalului și prezintă cântecele populare ale regiunii sau locației de unde vin. După prezentarea cânteceleor populare dl. dr. Szalay Zoltán, cercetător în domeniu și profesor de muzică, va prezenta pentru specialiști prelegerea științifică cu titlul Gânduri pe marginea concursurilor de muzică populară din Ardeal. În acest timp elevii participanți vor însușii dansuri populare.

Parteneri: Liceul Teoretic Tamási Áron, Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Asociația de Tineret din Satu Mare Rozetta.

Așteptăm la eveniment pe toți cei interesați!