Expoziție de pictură Zsigmond Aranka

Cu ocazia zilei internaționale a femeilor, vineri, 6 martie, 2020, de la orele 18.00 Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita așteaptă pe cei interesați la expoziția artistului plastic Zsigmond Aranka la Odorheiu Secuiesc. Expoziția va fi vernisată de Lőrincz Ildikó, actorul Kalamár György va recita poezii de Farkas Árpád, muzică: András Péter și Székely Gyula.

Zsigmond Aranka s-a născut la Bățanii Mari, s-a licențiat în 1967 la Liceul de Artă din Tg. Mureș  sub îndrumarea profesorilor Piskolti Gábor, Nagy Pál și Bordy András. Între 1967-1973 a terminat secția textil la Universitatea de Artă Plastică Ion Andreescu din Cluj-Napoca, având ca profesori pe Szentimrei Judit, Bene József și Doina Hordovan. În naul 1973 s-a repartizat ca profesor la Școala de Arte din Odorheiu Secuiesc, pe lângă care începând cu anul 1981 pentru viitorii învățători a predat și la Liceul Pedagogic metodologia predării desenului la clasele de predare maghiară și română. În anul 1985 s-a mutat în Ungaria la Székesfehérvár, unde lucra ca profesor de desen și în continuare ca artist plastic a realizat o carieră frumoasă. A urmat 14 ani și jumătate la New York, unde a lucrat ca restaurator tapițerii antice, a avut cele mai importante experiențe artistice, de asemenea a primit recunoaștere profesională și apreciere pentru lucrările sale. La cererea discipolilor din Ungaria a revenit la Székesfehérvár, dar cea mai mare dorință a sa era de a reveni în Transilvania, ceea ce se pare că s-a împlinit: din 2019 trăiește și lucrează ca artist plastic în Odorheiu Secuiesc, unde a adus acasă toate lucrările și apreciarile artistice, și lucrează în continuare cu aceeași elan creativ ca până acum.

La expoziția din Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita Zsigmond Aranka prezintă o mică parte a lucrărilor sale artistice. Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii aprilie. Vă așteptăm cu drag la vernisajul expoziției!