Raport de activitate

Nr. înreg.: 1728/16.11.2020

MUV-20/1-0396

 

Organizare expoziții, prezentări cărți, spectacole și concerte în anul 2020

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita și în anul 2020, deși au fost restricții, a organizat numeroase expoziții, prezentări cărți, spectacole și concerte, mai ales online cu scopul de a îmbogății paleta programelor culturale din județul Harghita.

Programelor culturale organizate în anul 2020 sunt prezentate în mod continuu și pe site-ul instituției www.hagyomany.ro.

Ca parte a evenimentelor organizatre în cadrul Zilei Culturii Maghiare, pe 16 ianuarie, 2020 a avut loc prezentarea cărții cu titlul Haideți acasă, gâștile! – colecția jocurilor populare de copii. Evenimentul s-a desfășurat în sala de concerte ale Casei de cultură din Odorheiu Secuiesc. Deasemenea cu ocazia Zilei Culturii Maghiare Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita împreună cu Comunitatea Bisericii Unitariene din Aldea și Asociația Culturală Pro Aldea a organizat un program cultural pentru cei din Aldea și din Comănești cât și din împrejurimi pe data de 18 ianuarie, la sediul Composesoratului, prezentând filmul documentar realizat de Molnár István cu titlul Carte de cântece din zona Homorodului. Pe 23 ianuarie s-a vernisat expoziția retrospectivă al zonei Odorhei în sala mare al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiți.

În parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițonale Harghita și Grupul Secuimea Vie a organizat evenimentul de prezentare publicație ”Noi, secuii și prietenii noștri români. Interviuri și mărturii ale conviețuirii” de Márton Simó la data de 6 februarie, 2020 în Sala Tonitza al muzeului clujean.

Pe 19 februarie, 2020 la Muzeul Molnár István din Cristuru Secuiesc a avut loc pe de o parte prezentarea cărții cu titlul Haideți acasă, gâștile! – colecția jocurilor populare de copii, totodată s-a vernisat expoziția cu titlul Retrospectivă din Secuime, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita.

Pe 27 februarie, 2020 la Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc a avut loc prezentarea volumului cu titlul Cartea imaginilor. Istoria peisajului și a culturii în imagini de Zakariás Erzsébet apărut în trei limbi la Editura Exit, publicat împreună cu Casa Tradițiilor din Ungaria și Asociația Clujul Comoară.

Cu ocazia zilei internaționale a femeilor, pe 6 martie, 2020 Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita a organizat expoziția artistului plastic Zsigmond Aranka la Odorheiu Secuiesc.

Anul acesta între 24 mai și 4 iunie s-a desfășurat a 16-a ediție a Zilelor Județului Harghita, iar șirul evenimentelor planificate pentru 2020 au fost realizate în spațiul virtual la paginile Facebook al instituțiilor subordonate Consiliului Județean Harghita, între care și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita. Datorită restricțiilor centrul cultural cu sediul în Odorheiu Secuiesc a propus pentru Zilele Județului Harghita o serie de evenimente online.

Ca parte a evenimentelor dedicate Sfântului Petru și Sfântului Paul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita a organizat la Ciumani împreună cu primăria locală pe 27 iunie 2020 prezentare carte: volumul apărut la editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita cu titlul ”Haideți acasă, gâștile! – colecția jocurilor populare de copii”.

Pe 11 august 2020 la Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita expoziția care a prezentat porturile populare tradiționale ale diferitelor regiuni din secuime reprezentate pe imaginile realizate de etnograful și profesorul de desen Haáz Ferenc Rezső.

Ediția a 8-a a Festivalului SICULUS deși s-a putut fi organizat în condiții speciale, totuși s-a realizat ca o experiență muzicală reală între 4-6 septembrie la Odorheiu Secuiesc în P-ța Márton Áron.

Pe 7 octombrie 2020 la București  a avut loc lansarea volumului “Istoria ilustrată a secuilor” – prima traducere oficială în limba română a controversatului manual de istorie a secuilor „A székelység története”, ediția revizuită.

Pe 11 octombrie a.c. s-a vernisat în Piața Márton Áron din Odorheiu Secuiesc expoziția fotografului Dávid Botond reprezentând porturi populare. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului Zilelor Ținutului Secuiesc, ediția a XI-a, totodată materialul expus este parte a proiectului intitulat Geofolk.

Pe 13 octombrie s-a deschis expoziția foto-documentară realizată din materialul colectat la Ocna de Jos pe suprafața gardului Muzeului Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc. Expoziția a fost vernisată de consultantul artistic P. Buzogány Árpád.

Anul acesta Ziua Limbii Maghiare s-a putut realiza ca eveniment online pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita pe 13 noiembrie 2020: un program literaro-muzical propus de Koszorús Krisztina Koszika. S-au prezentat: Koszorús Krisztina Koszika – voce, Cári Tibor – pian, Szász Csaba – chitară, Vaughn Roberts – trompetă.

În afară de aceste evenimente pe pagina noastră web, Facebook respectiv pe Youtube pe parcursul întregului an am prezentat prezentări cărți, filme documentare și concerte.

Aceste programe sunt câteva din șirul programelor culturale organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita în anul 2020, organizate de instituția din subordinea Consiliului Județean Harghita. Evenimentele sus enumerate au fost finanțate parțial de Uniunea Democrată Maghiară și Fundația Communitas, din finanțare am putut promova evenimentele.

16 noiembrie, 2020, Odorheiu Secuiesc