A kányádi iskolások gyermeknapja hagyományos foglalkozásokkal

Égei tető, Kányád község

2018.06.01 08:30

2018.06.01 15:30

Kulturális

2018-05-29 13:53

 A kányádi Toró Tibor Általános Iskola tanulói június 1-jén az Égei-tetőre vonulnak, ahol nemcsak népi játékokba, hanem a hagyományos népi mesterségek művelésébe is betekintést nyerhetnek. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa a helyi iskolaközponttal együttműködve ‎a nemzetközi gyermeknap megünneplésére igencsak értékes programot kezdeményezett a vidéki gyermekek számára.

A kányádi iskolások a gyermeknap alkalmával a kosárfonás, bútorfestés, nemezelés mesterségének művelésébe nyernek betekintést Ráduly János, Lőrincz Annamária, Tank Erzsébet kézműves irányításával. A gyermekek nemcsak kívülállóként részesülnek a népi mesterségeket népszerűsítő gyermeknapi programban, hanem maguk is kipróbálhatják ezeket a mesterségeket, és a program során olyan dísztárgyakat készíthetnek (kosár, ceruzatartó stb.), amelyeket majd magukkal visznek. A nap folyamán a mesterségbemutató mellett néptáncoktatást és népi gyermekjátékokat tanít Hajdó Árpád. A szabadtéri népi gyermekjáték és népdalok tanulását követően közös táncház is lesz.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet kulturális értékeinkre, megismertessék a diákokkal az adott régióban jellemző mesterségeket, amelyek a mai ember számára kevésbé ismertek, továbbá hogy ráirányítsák a vidéki diákok figyelmét a mesterek által készített, azonban egyre inkább feledésbe merülő használati tárgyakra. A kányádi gyerekek tehát élménydús gyermeknapra készülhetnek, hiszen a népi gyermekjátékok, a néptánc és a hagyományos mesterségek tanulása hasznos szórakozást nyújt számukra.

Részletes program:

8.30 Gyülekező a kányádi iskola udvarán

9.00–12.00 Mesterségbemutatók: kosárfonás, bútorfestés, nemezelés, szabadtéri játékok

12.00–13.00 Ebédszünet

13.00–15.00 Néptáncoktatás

Hagyomány © 2010 - 2018 Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Maxweb