Udvarhelyszéki népdalfesztivál

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa 2019. április 12-én 14 órától szervezi meg az Udvarhelyszéki népdalfesztivált, melynek helyszíne a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Nyirő József díszterme.

„A népzene (…) a természet tüneménye. Ez az alkotás ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei, a virágok, az állatok. Éppen ezért olyan gyönyörű, olyan tökéletes a népzene. Ezek a dallamok a művészi tökéletesség megtestesítői. Példái annak, miként lehet legkisebb formában, legszerényebb eszközökkel valamilyen zenei gondolatot legtökéletesebben kifejezni.” – valljuk Bartók Bélával, ugyanis a fesztivál megrendezésével célunk, hogy a népdaléneklés örömteli, felszabadult élményét tapasztaljuk meg, ne versenyszerű jellegét tudatosítsuk gyerekeinkben, figyelvén a népdalok autentikusságára, valamint azok helyes előadásmódjára.

A fesztivál résztvevői azok a 7–18 éves tanulók, akik egyéni vagy kiscsoportos formációban bejelentkeztek és bemutatják  településük vagy tájegységük népdalait. A bemutatkozásokat követően a szaktanárok számára dr. Szalay Zoltán népzenekutató, zenetanár Gondolatok az erdélyi népdalvetélkedők margójára címmel tart szakmai előadást. Az előadás alatt a résztvevő diákok táncházban vehetnek részt.