Szent László legenda, mint kulturális örökségünk

Székelyudvarhely, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiallítóterme

2017.10.18 17:00

2017.11.18 16:00

Kulturális

2017-10-17 10:04

 A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa idén is megszervezte az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok méltó megünneplésére a VI–VIII. osztályos tanulók ismeretterjesztő tanulmányútját és rajzversenyét, illetve a versenyre beérkező alkotások kiállítását. Idén a rajzverseny tematikája a Szent László Emlékévhez kapcsolódott, a beérkezett pályamunkákból Szent László, mint kulturális örökségünk címmel október 18-án, szerdán 17 órakor kiállítás nyílik Székelyudvarhelyen a Forrásközpont kiállítótermében. A megnyitóünnepség része a VIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozatnak. A kiállított képeket Kovács Árpád művészettörténész méltatja. A legjobb pályamunkák készítői díjazásban részesülnek. A kiállításmegnyitón hegedűn játszik Szőke Zalán X. osztályos tanuló, zongorán kíséri Gergely Gábor Zoltán zenetanár (Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola).

A Kulturális Örökség Napján, szeptember 21-én megszervezett tanulmányút udvarhelyszéki, csíkszéki és gyergyószéki résztvevői idén Felsőháromszék egyik legszebb településére, Gelencére látogattak, ahol a Szent Imre herceg tiszteletére felszentelt római katolikus templomot látogatták meg. A diákokat művészettörténész avatta be a templom építészeti és történeti ismereteibe, illetve az ő segítségével tekinthették meg a templomban található freskósorozatokat, kiemelve a Szent László legenda történetét. A résztvevők ezt követően vázlatokat, fényképeket készíthettek, ezek alapján érkeztek be a pályamunkák.

A rajzversenyre beküldött festményeket és grafikai alkotásokat november közepéig tekinthetik meg az érdeklődők hétköznapokon 8 és 16 óra között. Minden érdeklődőt várunk a  kiállításmegnyitóra!

Hagyomány © 2010 - 2018 Minden jog fenntartva. Fejlesztő: Maxweb