Skip to main content

Május, 2024

29máj(máj 29)18:0023jún(jún 23)16:00Zsigmond Aranka Múltból a mába című képzőművészeti kiállítása

Többet szeretnék látni

Információ az Eseményről

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum a Hargita Megye Tanácsa alárendeltsége alatt működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal közösen meghívja Önöket Zsigmond Aranka Múltból a mába című kiállításának megnyitójára, amelyre szerdán, 2024. május 29-én 18 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeum főhomlokzati kiállítótermeiben.

Zsigmond Aranka 1967-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban Piskolti Gábor, Nagy Pál és Bordy András tanítványaként, majd 1967–1973 között a kolozsvári „Ion Andreescu” Képzőművészeti Intézet textil szakos hallgatója volt Szentimrei Judit, Bene József, Doina Hordovan irányításával. Ezt követően Székelyudvarhelyen a Művészeti Általános Iskolát választotta tanárként, mellette pedig 1981-től a Pedagógiai Líceumban rajzmódszertant is tanított a magyar és román osztályokban. 1985-ben a magyarországi Székesfehérvárra költözött, ahol művésztanárként dolgozott és alkotott. 1986-ban debütált a kaposvári Dunántúli Tárlaton három falikárpittal, 1992-ben alapító tagja volt a Fehérvári Művészek Társaságának, alkotásaival folyamatosan jelentkezve egyéni és csoportos kiállításokon, számos felkérésnek is eleget téve. 14 és fél évet New Yorkban dolgozott antik szőnyegek restaurálásával, ahol élete legnagyobb művészi élményeit élte meg és egyben szakmai elismerést, megbecsülést kapott. Tanítványai kérésére még visszatért Székesfehérvárra, ám minden vágya az volt, hogy idős korát Erdélyben töltse, ami úgy tűnik, megvalósult: 2019-től Székelyudvarhelyen él. Zsigmond Aranka nem követ, nem utánoz művészeti irányzatokat, a maga megéléseiből származó üzeneteit több műfajban tolmácsolja.

„Köszönöm a sorsnak, hogy három ország kultúráját ismerhettem meg. Édesanyám szülőországa Amerika, óriási mély, tudatos világszemléletbe nyújtott betekintést a szakmámban. Mindezt a New Yorkban készített 3500 montázsom igazolja. Bárhol éltem, szívemben erdélyi maradtam. A szülőföld kötelezett. Bartis Ferenc költő ,,Törpefenyő” című verse elkísért utamon. Hazatérve népem fanyar humorát, viseletét, bánatát, örömét, lelki tisztaságát, őszinteségét fogalmazom meg festményeimen derűs, sárgás, napsugaras színekkel. A Szimmetriám a lélek summázói. (Pontosság, kiegyensúlyozottság, magabiztosság.) A szavak ereje, egyensúlyba kerülhet a látvánnyal.” (Zsigmond Aranka)

A megnyitón felszólal Kovács Árpád művészettörténész, a kiállítás kurátora és Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere. Továbbá, az eseményt Cári Tibor (zeneszerző, billentyűk), Koszorús Krisztina (ének), Dávid Anna (hegedű), Szabó J. Attila (cselló) és Réman Gergő (cimbalom) zenéje teszi még különlegesebbé. Kiállításfelelős: Portik Blénessy Ágota.

Időpont

Május 29 (Szerda) 18:00 - Június 23 (Vasárnap) 16:00

Helyszín

Kolozsvári Művészeti Múzeum

Az Esemény Szervezője

Kolozsvári Művészeti Múzeum, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

X