Fotókiállítás a keresztúri Molnár István Múzeum udvarán

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont fotótáboros felvételeiből válogatott, Játszani is engedd című kiállítás tekinthető meg Székelykeresztúron, a Molnár István Múzeum udvarán 2024. október 9-től.

A kiállítás nem csupán a játékkal, a gyermekek játékaival kapcsolatos, hanem inkább a gyermeki világba való betekintés. Az érintett földrajzi környezet szülőföldünk, élőhelyünk környéke, Hargita megye, elsősorban udvarhelyszéki települések. Ám a szomszédos megyék sem maradtak ki a kiállításból. Hargita megyéből a következő falvak nevét találjuk a képek feliratain: Abásfalva, Agyagfalva, Csíkdánfalva, Csíkszentlélek, Firtosmartonos, Firtosi láz, Gyepes, Gyimesközéplok, Homoródalmás, Homoródremete, Homoródszentmárton, Homoródújfalu, Kissolymos, Korond, Küsmöd, Lövéte, Oklánd, Rugonfalva, Siklód, Székelydobó, Székelymuzsna, Székelyszentlélek, Szentábrahám és Tordátfalva. Maros megyéből kibédi, Kovászna megyéből erdőfülei és vargyasi felvétel szerepel a kiállításon, valamint a most Bákó megyéhez tartozó Gyimesbükk, a történelmi Erdély legkeletibb települése zárja a földrajzi behatárolással a felsorolást is. A felvételeket Balázs Ödön fotográfus válogatta.

A felvételeket a következő fotográfusok készítették: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Deme Tamás (Kézdivásárhely), Kerekes István (Kazincbarcika, Magyarország), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Sándor-Tóth Zsuzsa (Vác, Magyarország), Stefán Tamás (Gyál, Magyarország), Tiszavölgyi Zsolt (Vác, Magyarország), Toldi Zorán (Érsekújvár, Felvidék, Szlovákia), Tordai Ede (Marosvásárhely), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy) és Vitos Hajnal (Csíkszereda).