Home

Meghívó

A Hargita Megye Tanácsának alárendelt intézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2022. november 25-én, pénteken délelőtt kultúrigazgatók, közművelődési szakemberek szakmai képzését tartja Szentegyházán, a Gábor Áron Művelődési Otthonban. Tisztelettel meghívjuk, vegyen részt a rendezvényen!

A nap programja:

  • 10.30–11.00: gyülekezés, regisztráció a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Otthonban,
  • 11-től bemutatkozó beszélgetés
  • 12-től 13 óráig a térség kulturális örökségét és szellemi hagyományait bemutató előadás
  • 13–13.30: szünet,
  • 13.30: a Forrásközpont fontosabb programjainak ismertetése, együttműködési lehetőségek.
  • A rendezvény közös ebéddel zárul.

Az eseményen lehetőség lesz a Kis- és Nagy- Homoród vidékének kulturális eseményeit, elképzeléseit alaposabban megismerni. A rendezvényt megtiszteli jelenlétével Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke és Bíró Barna Botond, az önkormányzat alelnöke.

Részvételi szándékát kérjük, jelezze novembere 23-án, szerdán 12 óráig az office@hagyomany.ro levélcímen vagy a 0745-381420-as telefonszámon. Székelyudvarhelyről az utazást kisbusszal oldjuk meg, aki erre igényt tart, ezt is kérjük jelezni.

Az ekhós szekér nyomában. 24. Műkedvelő színjátszó társulatok találkozója Szentábrahámban

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont partnerségben a Szentábrahámi Fiatal Házasok Csoportjával és Szentábrahám Község Polgármesteri Hivatalával idén, két év kihagyás után, megszervezi Az ekhós szekér nyomában elnevezésű amatőr színjátszó találkozót szombaton, november 19-én, 10 órától a szentábrahámi művelődési otthonban. A 24-ik alkalommal megrendezett találkozó célja a környék amatőr színjátszó társulatainak összefogása, találkozójuk megszervezése, tapasztalatcseréjük és későbbi együttműködési lehetőségeik megteremtése. Idén a következő társulatok lépnek fel: Agyagfalva Színjátszó Csoportja, Bencéd Színjátszó Csoportja, Bögöz Színjátszó Csoportja, Csíkvacsárcsi Színjátszó Csoportja, Farkaslaka Színjátszó Csoportja, Gagy Színjátszó Csoportja, a kisgalambfalvi RégiMotorosok, Kobátfalva Színjátszó Csoportja, Oroszhegy Színjátszó Csoportja, a Vadrózsák Színjátszó Csoport Rugonfalváról, a siklódi TariSnyások Színjátszó Csoport, a Vigyorgók Színjátszó Csoport Szentegyházáról, a székelykeresztúri Fagyöngy Színjátszó Csoport, valamint a székelyudvarhelyi Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár, ám a találkozón összesen 22 társulat tagjai vesznek részt.

Az ekhós szekér nyomában a felnőtt műkedvelő színjátszók legismertebb rendezvénye a megyében. Az elmúlt években az udvarhelyszéki településeken körbejárt e találkozó. A kilencvenes években a Homoród menti falvak találkozójaként indított rendezvény hosszabb megszakítás után 2008-ban Homoródkarácsonyfalvára vonzotta a felnőtt színjátszókat. Farkaslaka 2009-ben, Lövéte 2010-ben, Rugonfalva 2011-ben volt házigazda, majd 2012-ben Kisgalambfalva, 2013-ban ismét Farkaslaka következett, 2014-ben Kobátfalva, 2015-ben Gagy, 2016-ban Agyagfalva, 2017-ben Siklód adott otthont a találkozónak, 2018-ban pedig Bencédben, 2019-ben Homoródújfaluban találkoztak. 2020 és 2021-ben sem maradt el a rendezvény, online formában tartottuk meg a találkozót, régi színjátszós felvételek levetítésével.

Az évi rendszerességgel megtartott találkozó fő szervezője a Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, támogatók: Communitas Alapítvány – Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Házigazda: a Szentábrahámi Fiatal Házasok Csoportja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk szentábrahámi művelődési házba, a műkedvelő színjátszó társulatok 24. találkozójára!