Kézműves alkotások kiállítása a Forrásközpontban

December 13-án 18 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén Népi motívumok mai használatban címmel nyílik kiállítás. A tárlatot Salló...
Bővebben...
Kézműves alkotások kiállítása a Forrásközpontban

Nem úgy van most, mint volt régen. Udvarhelyszéki felnőtt néptánccsoportok találkozója

Szombaton, 2019. november 30-án Nem úgy van most, mint volt régen címmel Kőrispatakon az udvarhelyszéki felnőtt néptánccsoportok találkoznak. A szakmai...
Bővebben...
Nem úgy van most, mint volt régen. Udvarhelyszéki felnőtt néptánccsoportok találkozója

Művelődésszervezők szakmai találkozója Kissolymosban

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szakmai találkozót szervez kultúrigazgatók, a közművelődésben szerepet vállaló civil szervezetek képviselői...
Bővebben...Home

Kézműves alkotások kiállítása a Forrásközpontban

December 13-án 18 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén Népi motívumok mai használatban címmel nyílik kiállítás. A tárlatot Salló Szilárd néprajzkutató és Bartos Tünde bútorfestő, néprajzos nyitják meg. A székelyudvarhelyi tárlat egy nyolchetes felnőttképzési program eredményeit mutatja be.

A kézműveseknek szervezett képzés szeptember–november folyamán Bartos Tünde irányításával valósult meg. A székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Lakberendező Műhelyben több mint két hónapon át elméleti és gyakorlati órák váltották egymást, a kurzuson 12 gyakorlott kézműves vett részt, akik egy háromszéki szakmai tanulmányúton is részt vettek: Kézdivásárhelyre, Gelencére, Zabolára, Zágonba, Szacsvára és Alsócsernátonba ellátogatva, múzeumokban és templomokban figyelhették meg a vidékre jellemző népi motívumokat. A képzés során a folyamatos konzultáció mellett közös alkotótevékenységre került sor, a kézművesek Ráduly János irányításával kipróbálhatták a kosárfonást, Bartos Tünde vezetésével pedig festett kazettákat készíthettek. A közösen elkészített kézműves alkotások, az egyénileg készített tárgyakkal együtt a kiállítás részévé váltak.

Kiállítók: Bartos Tünde bútorfestő, Biró Erzsébet viseletkészítő, Ferencz Réka bútorfestő, Geréb Enikő Hajnal csipkekészítő, Kelemen Enikő szövő, hímző, Kovács Katalin Zsuzsanna bútorfestő, szövő, László Edit üvegfestő, Molnár Ildikó Györgyi hímző, Orbán Katalin bútorfestő, Péter Ildikó bútorfestő, gyöngyfűző, Sándor Erika bútorfestő, Sebestyén Ferenc fafaragó, Szabó Szidónia Mária horgoló, nemezelő.

A képzés anyagszükségleti- és kiállítási költségeit, illetve a tanulmányút létrejöttét Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont erre a programra elkülönített pénzalapjából fedeztük.

A tárlat 2020. január 20-ig, hétköznaponként 9 és 16 óra között a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén (Székelyudvarhely, 1918. december 1. utca 9. sz., 2. emelet) tekinthető meg.

Nem úgy van most, mint volt régen. Udvarhelyszéki felnőtt néptánccsoportok találkozója

Szombaton, 2019. november 30-án Nem úgy van most, mint volt régen címmel Kőrispatakon az udvarhelyszéki felnőtt néptánccsoportok találkoznak. A szakmai megbeszélésekkel és műhelymunkával egybekötött találkozó célja az Udvarhelyszéken működő felnőtt néptánccsoportok közötti kapcsolatok erősítése és ismereteik bővítése. Szervezők: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület, szakmai partnerségben a Kaszaj Kulturális Egyesülettel.

A tapasztalatcserét és a szakmai párbeszédet célul kitűző alkalomra a felnőtt műkedvelő tánccsoportok mellett, udvarhelyszéki adatközlő és táncház zenészek, kutatók, szakmai szervezetek kapnak meghívást. Az udvarhelyszéki néptánc és népzene tematika iránt érdeklődőknek szervezett program népzenei és néptánc gyűjtéseket bemutató előadásokat, adatközlőkkel való panelbeszélgetéseket, néptánc- és népdal oktatást, valamint mulatságot és örömteli együttlétet tartalmaz. Ugyanakkor a résztvevők a helyszínen megtekinthetik a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Világnak fordulása, régi idők elmúlása című fényképtárlatát, amely egy letűnt kor képtöredékeit, életképeit tartalmazza Balázs Ödön fotóreferens összeállításában. Az archív felvételek a Székely Nemzeti Múzeum, a Fortepan képarchívum, a Kriza János Néprajzi Társaság, a Maros Megyei Múzeum és néhány magánszemély tulajdonában állnak, a jelen válogatás bemutatja néhány hagyományos építészeti, népviseleti emléket, ünnepeket, mesterségeket, egykori utcarészleteket.

Részletes program:

10:00 – Csoportok érkezése és regisztráció

10:30 – Köszöntő beszédek

11:00 – Szakmai előadások:

Fejősné Kászoni Gabriella: Udvarhelyszék népzenei hagyatéka

László Csaba: Udvarhelyszéki néptánc hagyaték és gyűjtés

P. Buzogány Árpád: Kőrispatak népi hagyományairól

13:00 – Műhelymunka: udvarhelyszéki néptánc- és népdal oktatás

Néptánc oktatók: László Zsolt és Ildikó (kőrispataki táncok), valamint Mátéfi Csaba és Zita (pálpataki táncok)

Népdal oktatás: Haáz Margaréta és Kászoniné Fejős Gabriella (udvarhelyszéki népdalok)

19:00 – Szeretetlakoma

20:00 – Udvarhelyszéki adatközlők eszmecseréje

21:00 – Mulatság udvarhelyszéki adatközlő és táncház zenészekkel

Meghívott zenészek:

Pál Emil – hegedű, Máréfalva

Miklós Károly – hegedű, Parajd

Köllő Gergő – brácsa, Gyergyóremete

Kóré Mózes – harmonika és bőgő, Rugonfalva

Ráduly Zoltán – cimbalom és bőgő, Alsósófalva

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, aki bekapcsolódna a szakmai programokba! További információk kérhetők a 0740-127412-es telefonszámon.