Barabás László: Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken

Új könyv készült a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnál. A parajdi származású Barabás László néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből válogatva terjedelmes kézirat...
Bővebben...
Barabás László: Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken

Kötetbemutató Marosvásárhelyen

A Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című, dr. Barabás László parajdi néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét február 11-én,...
Bővebben...
Kötetbemutató Marosvásárhelyen

Kötetbemutató Parajdon. Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken

Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét ezúttal Parajdon mutatja be a kiadó Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. A szerző sóvidéki...
Bővebben...
Kötetbemutató Parajdon. Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék SóvidékenHome

Barabás László: Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken

Új könyv készült a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnál. A parajdi származású Barabás László néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből válogatva terjedelmes kézirat állt össze.

Az egykori jó tollú újságíró, később a marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskola tanára és igazgatója, a néprajztudományok doktora mindhárom szakterületen maradandó és figyelemre méltó eredményekkel tűnt ki az elmúlt évtizedekben. 2017-ben, hetvenedik évében az EMKE Értékteremtők díjával, a Kriza János Néprajzi Társaság pedig Életműdíjjal ismerte el néprajzi gyűjtői és kutatói érdemeit.

Az egykori Munkásélet, majd az Új Élet (1990 után Erdélyi Figyelő) újságírója terepbejárásaiból is jól ismerte vidéke valóságát. A készülő könyvbe többet is beválogattak a nyolcvanas években közölt írásaiból. Parajd, Alsó- és Felsősófalva, Atyha, Korond, Pálpataka, Fenyőkút, Siklód, Szováta, Szakadát, Illyésmező és Sóvárad közelmúltjába: ünnepi szokásaiba, népművészetébe, kézművességébe engednek belelátni, egy mára már eltűnőfélben lévő valóságot, népi kultúrát dokumentálnak és értelmeznek. Erre utal a készülő kiadvány címe: Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken.

Rapsóné hintóján (Táj és népe) címmel a vidéket mutatja be a szerző. Mesterekről és mesteremberekről szól a következő fejezet (Hegedűért székelykaput). Hol lesz megállásom? címmel foglalták egybe a társadalomnéprajzi témájú írásokat. Legterjedelmesebb rész (Akiket fog a figura) a lakodalom, téli munkaszokások, farsangtemetés, húsvéti zöldágtevés és hajnalozás, pünkösdi királynézás és hesspávázás, szüreti bál, karácsonyi ünnepkör népszokásainak bemutatását tartalmazza. A kötetet záró fejezet (Felelj, ha kérdeznek!) a szülőföldhöz kötődés vallomásos beszélgetéseit tartalmazza a szerzővel.

A kiadványban felhasznált felvételeket Bálint Zsigmond, Elekes János, Ozsvát Pál, Nagy Sarolt és a szerző készítették. A szövegközi képanyag és a terjedelmes képmelléklet egyes darabjai a szerző fényképgyűjteményéből származnak. A könyv szerkesztője P. Buzogány Árpád, a Forrásközpont munkatársa.

A kiadvány megvásárolható a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén.

Ára: 48 RON

 

Kötetbemutató Marosvásárhelyen

A Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című, dr. Barabás László parajdi néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét február 11-én, csütörtökön 17 órától Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes Arany János utca 2. szám alatti székhelyén mutatják be. A kötetet P. Buzogány Árpád szerkesztő méltatja. Házigazda Barabási Attila-Csaba, a marosvásárhelyi EMKE elnöke.

A szerzővel való beszélgetést követően a Barabás László gyűjteményében lévő felvételek által ízelítőt kapnak a résztvevők a Sóvidék népszokásaiból és népzenéjéből. Közreműködik a Maros Művészegyüttes zenekara, valamint Kásler Magda népdalénekes.

A kiadványban felhasznált felvételeket Bálint Zsigmond, Elekes János, Ozsvát Pál, Nagy Sarolt és a szerző készítették. A szövegközi képanyag és a terjedelmes képmelléklet egyes darabjai a szerző fényképgyűjteményéből származnak. A könyv szerkesztője P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. A kötet kiadója: a Hargita Megye Tanácsa alárendeltségébe tartozó Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

A járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, a szervező Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosvásárhelyi fiókja kéri, hogy a jelenlevők tartsák be az egészségvédelmi szabályokat. Az érdeklődők a 0757-059-594-es telefonszámon hétköznaponként 9-13, valamint 17-19 óra között jelezhetik részvételi szándékukat.