A Forrásközpont kiadványai a X. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Könyves standdal és három kiadvány bemutatójával vesz részt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont az idén június 3–6. között megszervezett 10....
Bővebben...
A Forrásközpont kiadványai  a X. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

SICULUS versenyfelhívás

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2021-ben is közzéteszi a SICULUS fesztivál versenyfelhívását, és megszervezi az erdélyi zenekarok seregszemléjét. A Székelyudvarhely...
Bővebben...
SICULUS versenyfelhívás

Zsigmond Aranka festészeti kiállítása Baróton

2021. május 25-én, kedden 18 órakor az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár termében nyílik meg Zsigmond Aranka nagybaconi születésű, Székelyudvarhelyen élő...
Bővebben...
Zsigmond Aranka festészeti kiállítása BarótonHome

A Forrásközpont kiadványai a X. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Könyves standdal és három kiadvány bemutatójával vesz részt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont az idén június 3–6. között megszervezett 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten a kincses városban. Az RMDSZ, az Iskola Alapítvány, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligája szervezésében tartandó esemény helyszíne a Bánffy-palota udvara és Tonitza-terme.

Előkelő környezetben, a kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak helyet adó Bánffy-palota udvarán az ünnepi könyvhét teljes időszakában megtalálják a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyves standját. Itt elérhetőek lesznek a könyvkiadóként is működő székelyudvarhelyi intézmény hagyományt, néprajzot és népi kultúrát, helyismeretet és történelmet bemutató könyvei. Ízelítőül csak pár könyvcím: A székelység története (magyar és román nyelven), Barabás László: Szikonyország eltűnőben?, Gyertek haza, lúdaim!, Tamási Áron nyomában Farkaslakán, Csíki olvasókönyv, Helytörténet és világtörténet, Székely jelképek pecséten, címerben, Udvarhelyszéki olvasókönyv, Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső rajzain, Másfél évtized képesszenciája – fotóalbum, és sok más értékes könyv várja az érdeklődőket a Forrásközpont könyves standján.

Ezen kívül a könyvhét programjai közt három kötet bemutatójára is sor kerül. Pénteken, június 4-én 15 órakor a Gyertek haza, ludaim! Udvarhelyszéki gyermekjátékok című kötetet a kiadvány szerkesztője, P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont művelődésszervezője mutatja be a Bánffy-palota Tonitza-termében. Az idei kolozsvári ünnepi könyves fórumon egy ékes színfoltot jelent a népi gyermekjátékokat felsorakoztató kiadvány, amelyet kezébe vehet kisebb-nagyobb gyermek, szülő és pedagógus egyaránt.

A székelység története román nyelvű változata Istoria ilustrată a secuimii címmel jelent meg 2020-ban, amely a magyar nyelven megjelent történelemkönyv első hivatalos fordítása. A szombaton, június 5-én 11 órakor a Tonitza-teremben tartandó kötetbemutató esemény moderátora Sabin Gherman. Résztvevők Hermann Gusztáv Mihály történész, a kiadvány koordinátora, Lucian Năstasă-Kovács, a könyv lektora és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ugyanakkor a könyvhét kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a szakirodalom, nevezetesen a néprajzosoknak szóló irodalom eljusson a szélesebb érdeklődő közönséghez. Június 5-én, szombaton 16 órától Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított tanulmánykötetét a Bánffy palota Tonitza-termében mutatja be P. Buzogány Árpád szerkesztő a szerző jelenlétében. Az egykori jó tollú újságíró, később a marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskola tanára és igazgatója, a néprajztudományok doktora most megjelent Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című könyvébe többet is beválogattak a nyolcvanas években közölt írásaiból, betekintést nyújtva Parajd, Alsó- és Felsősófalva, Atyha, Korond, Pálpataka, Fenyőkút, Siklód, Szováta, Szakadát, Illyésmező és Sóvárad közelmúltjába: ünnepi szokásaiba, népművészetébe, kézművességébe.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kolozsvári könyvhéti eseményekre, a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérjük az érvényben levő szabályok betartását!

SICULUS versenyfelhívás

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2021-ben is közzéteszi a SICULUS fesztivál versenyfelhívását, és megszervezi az erdélyi zenekarok seregszemléjét. A Székelyudvarhely múltjához tartozó zenei fesztivál célja: fórumot teremteni, kiugrási lehetőséget biztosítani a saját szerzeményt magyar nyelven előadó hazai zenekarok számára. A versenyfelhívás szól mindazoknak, akiknek szenvedélye a zene, szeretne közönség előtt fellépni, bemutatkozni, van saját szerzeménye és fejlődni szeretne a SICULUS fesztiválon megszerzett díjak és tapasztalatcsere révén.

A tehetségkutató nyertes zenekara 1ooo eurós Siculus nagydíjban, további négy díjazott 5oo-500 euró értékű elismerésben részesül, továbbá értékes nyereményekkel, stúdiófelvételekkel, valamint más fesztiválokon való bemutatkozási lehetőségekkel térhetnek haza. Zenészeink, énekeseink számára olyan mérföldkő lehet ez a díj, amely itthon biztosít számukra sikert. A saját szerzeményt, az egyéni zenei produkciót előnyben részesítő zenei verseny új impulzust jelent az élő koncertek hosszas elmaradását követően.

A 9. SICULUS fesztivál időpontja: 2021. augusztus 13–15, a versenyprogram továbbra is kétfordulós. Az első fordulóban rock, pop-rock, indie, jazz, hard rock, folk-rock, alter-rock, metal, funky, hip-hop, stb. zenei stílusok valamelyikét játszó zenekarok két saját magyar nyelvű dallal vagy zenei szerzeménnyel nevezhetnek be interneten.

A fesztiválra való benevezés kritériumai:

  1. két dal demófelvétele, esetleg YouTube-link feltöltése
  2. a benevezési lap kitöltése
  3. a magyar nyelvű dalszövegek feltöltése
  4. egy nagy felbontású zenekari fotó jpg formátumban való feltöltése
  5. szándéknyilatkozat kiöltése az augusztus 13–15. között zajló fesztivál versenyprogramján való részvételről.
  6. a döntőbe való továbbjutás esetén egy Metropol dal átdolgozásának elkészítése és bemutatása

Jelentkezési határidő: 2021. június 30., 16.00 óra

Online regisztráció: siculusfestival.com

A benevezők felvételeit szakmai zsűri bírálja el. A nyerteseket meghívjuk a Székelyudvarhelyen augusztus 13-15. között megtartandó fesztivál döntőjére. A második fordulóba jutók számára a fesztivál programjain való részvétel ingyenes, a bejelentkezés díjmentes. A döntőbe került zenekaroktól három zenekari produkciót kérünk, önmaguk bemutatásával. Minden zenekarnak max. 15 perc és maximum három dal műsoridő áll a rendelkezésére.

Figyelem! 2021-ben a Siculus Fesztivál különleges évfordulót ünnepel: 50 évvel ezelőtt, 1971-ben játszott először a fesztiválon a ma is aktív, legendás zenekar, a Metropol Group. Ehhez kapcsolódik a 2021-es fesztivál második fordulójának egy kötelező versenyszáma: a három eljátszott dal közül egyiknek kötelezően Metropol-feldolgozásnak kell lennie. A szervezők az alábbi 12 dal valamelyikét javasolják a résztvevők számára, a dalokat a résztvevők saját stílusukra formálhatják, szabadon értelmezhetik: https://soundcloud.com/vir-nyi-attila/sets/metropol-group-remember

A SICULUS fesztivál szervezője: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, társszervezője: Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács.

Partnerek: Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhely Művelődési Háza.

Médiapartnerek: Román Televízió Magyar Nyelvű Adása, Erdélyi Magyar Televízió, Kolozsvári Rádió Magyar Adása, Hargita Népe, Erdély.Ma, Star Rádió.

Támogató: az RMDSZ és a Communitas Alapítvány

Információ: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely, 1918. December 1. utca 9. szám, 2. emelet, Hargita megye, e-mail: office@hagyomany.ro, telefon: +40-266-214440.