A székely nép történetét Brüsszelben mutatjuk be

Megjelent a Székelység története című kötet angol nyelvű változata, amelynek első bemutatója 2021. december 7-én, 20 órára van kitűzve Brüsszelben....
Bővebben...
A székely nép történetét Brüsszelben mutatjuk be

TŰZPRÓBA. Roma sorsok, gyerekarcok, életképek. Márkos Tamás fotókiállítása a Haáz Rezső Múzeumnál

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával Székelyudvarhelyen először mutatja...
Bővebben...
TŰZPRÓBA. Roma sorsok, gyerekarcok, életképek. Márkos Tamás fotókiállítása a Haáz Rezső Múzeumnál

Anyanyelvi vetélkedőt tartottak Gagyban

A 2021 novemberében megszervezett Móra Ferenc vers- és prózamondó verseny az országos járványügyi tiltások miatt online térbe szorult, vagyis a...
Bővebben...Home

A székely nép történetét Brüsszelben mutatjuk be

Megjelent a Székelység története című kötet angol nyelvű változata, amelynek első bemutatója 2021. december 7-én, 20 órára van kitűzve Brüsszelben. A tervezett könyvbemutató Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a HUNINEU Alapítvány, Vincze Loránt EP-képviselő és a Liszt Intézet közös rendezvénye.

A kötetet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója jelentette meg 2020 végén. Ugyanitt jelent meg az elmúlt időszakban A székelység története magyar- és román nyelven, mindhárom kiadvány könnyen áttekinthető, diákoknak és felnőtteknek egyaránt olvasmányos és tetszetős. Az ismeretterjesztő kiadvány megírásának és megjelentetésének az volt a célja, hogy a székelyekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat minden korosztály számára röviden és közérthetően összefoglalja. Megismerhetjük belőle a székelyek történetét a régmúlttól az ezredfordulóig. A különféle korokat bemutató fejezetek szerzői pedagógusok, történészek: Ferencz S. Alpár, Forró Albert, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Novák Csaba Zoltán, Novák Károly István, Orbán Zsolt, Sepsiszéki Nagy Balázs, Sófalvi András és Sztáncsuj Sándor József. Az illusztrációs anyag egy része Gyöngyössy János történeti grafikus munkája, aki a történészekkel, archeológusokkal és az építészekkel szorosan együttműködve rajzolt meg egy-egy építészeti emléket vagy  történelmi személyiséget.

Az angol nyelvű kötet bemutatójának időpontja 2021. december 7., 20 óra, helyszíne a brüsszeli Liszt Ferenc Intézet (Brüsszel, Rue Treurenberg 10. szám). Az eseményen köszöntő beszédet mond Burányi Adrienne Éva, a Liszt Intézet igazgatója, Vincze Loránt EP-képviselő, a FUEN elnöke, Pappné Farkas Klára, a HUNINEU Alapítvány igazgatója, illetve megnyitó beszédet mond Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Pánczél Károly, az OGY Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Gál Kinga, EP-képviselő, a FIDESZ alelnöke, és felszólal továbbá Winkler Gyula EP-képviselő és Bíró Barna Botond a Hargita Megyei Tanács alelnöke. A kötetet bemutatják Hermann Gusztáv Mihály és Orbán Zsolt történészek, a kötet szerkesztői. Az eseményen fellép a marosvásárhelyi Koszika & The HotShots zenekar.

Reméljük, ez a korszerű, minden korosztály igényeinek megfelelő angol nyelvű kötet Európa-szerte eljut a forgalmazókhoz, hogy minél többen megismerhessék népünk történelmét.

TŰZPRÓBA. Roma sorsok, gyerekarcok, életképek. Márkos Tamás fotókiállítása a Haáz Rezső Múzeumnál

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával Székelyudvarhelyen először mutatja be Márkos Tamás fotóművész vándorkiállításának részanyagát. A Tűzpróba című, roma sorsokat, gyerekportrékat és életképeket bemutató szabadtéri tárlat anyaga 2021. december 10. és 2022. január 15. között tekinthető meg a Haáz Rezső Múzeum homlokzata felőli kovácsoltvas kerítésen.

Márkos Tamás Kolozsváron élő fotóművész, fotóriporter, eseményfotós, aki számos hazai és külföldi csoportos és egyéni fotós műhelymunkát, képzést tart, mellette utcafotókat, felejthetetlen életképeket készít. Több egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be Romániában, Magyarországon és Angliában. Főként lírai hangvételű felvételeit több elismerésben részesítették: a Kolozsvári Magyar Opera Viva la Musica fotópályázatának első díjazottja (2021), a Magnum Heatwave első díjazottja (2019), az Exposure fotókiállítás első díjazottja (Nottingham, UK, 2014), a Black and White Photographer of the Year 2012 award első helyezettje (Leica Mayfair, London, UK).

A Székelyudvarhelyen kiállított képsor része egy nagyobb kiállítás anyagának, amely 2021-ben készült a somlyói tűzvészt követően Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában és Csíksomlyón. Márkos Tamás, miközben önkéntesként kreatív foglalkozásokat tartott a tűzvészben károsult gyerekek számára, mindvégig dokumentált. Így jött létre a zömében gyerekekről készült életkép- és portrésorozat, amely kiegészül a foglalkozások során készült gyermekrajzokkal. E portrék, életutak, történetek és tekintetek egyfajta kapcsolatkeresést jeleznek azokkal, akik fedél nélkül maradtak a tűzvészt követően.