Gyermekverskötet bemutató és Role koncert

A vers ünnepét tartjuk április végéhez közeledve Székelyudvarhelyen, ahol először veheti kézbe az érdeklődő közönség a Virágvers, kutyatánc címmel megjelent...
Bővebben...
Gyermekverskötet bemutató és Role koncert

Udvarhelyszéki népdalfesztivál

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa 2019. április 12-én 14 órától szervezi meg az Udvarhelyszéki népdalfesztivált, melynek...
Bővebben...
Udvarhelyszéki népdalfesztivál

Ünnepre hangolódva

Húsvét közeledtével idén is hagyományos tojásírásra várja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont az óvodásokat és az elemi iskolásokat. Kedden, április 2-án Kissolymoson...
Bővebben...
Ünnepre hangolódva

Stigma. Kerámia kiállítás a Hagyományőrzési Forrásközpontban

Pénteken, április 12-én 18 órától kiállításmegnyitóra várja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont az érdeklődőket: Józsa Ildikó egyéni kerámia kiállítása Stigma...
Bővebben...
Stigma. Kerámia kiállítás a Hagyományőrzési ForrásközpontbanHome

Gyermekverskötet bemutató és Role koncert

A vers ünnepét tartjuk április végéhez közeledve Székelyudvarhelyen, ahol először veheti kézbe az érdeklődő közönség a Virágvers, kutyatánc címmel megjelent gyermekverskötetet. Ugyanakkor a 100 esztendeje elhunyt Ady Endre rendkívüli hatású életművét középpontba állító koncerttel emlékezünk a költőre. Április 25-én, csütörtökön 18 órakor a székelyudvarhelyi Bethlen negyedi parkban a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója bemutatja Főcze Kornélia, K. Kovács András, Laczkó Vass Róbert, P. Buzogány Árpád, Szente B. Levente gyermekverseit, valamint a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai illusztrációit tartalmazó kötetet, majd ezt követi a Role zenekar koncertje ADY100 címmel.

A Hagyományőrzési Forrásközpont kiadójánál 2018 végén megjelent kötet célja, hogy a gyermekekhez közelebb hozza a verses alkotásokat. A székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti szakos diákjai még tavaly megismerhették a kötetben szereplő verseket, amelyek hatására versillusztrációkat alkottak. Elérkezett az alkalom arra, hogy minél többen megismerjék Főcze Kornélia, K. Kovács András, Laczkó Vass Róbert, P. Buzogány Árpád, Szente B. Levente frissen megjelent gyermekverseit, és a diákok ezekhez készült rajzait. Az eseményen a szerzők felolvassák költeményeiket. Ezt követően az 1987-ben alapított csíkszeredai együttes, a Role zenekar, csatlakozva az Ady-emlékévhez, a magyar irodalom kiváló költőjének remekeire építkező koncertjével mutatja be a költészet és a zene különleges varázsát.

Az esemény szervezője Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partner: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a vers e különleges ünnepére!

Eső esetén az eseményt a Bethlen-negyedi unitárius templomban tartjuk.

Udvarhelyszéki népdalfesztivál

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa 2019. április 12-én 14 órától szervezi meg az Udvarhelyszéki népdalfesztivált, melynek helyszíne a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Nyirő József díszterme.

„A népzene (…) a természet tüneménye. Ez az alkotás ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei, a virágok, az állatok. Éppen ezért olyan gyönyörű, olyan tökéletes a népzene. Ezek a dallamok a művészi tökéletesség megtestesítői. Példái annak, miként lehet legkisebb formában, legszerényebb eszközökkel valamilyen zenei gondolatot legtökéletesebben kifejezni.” – valljuk Bartók Bélával, ugyanis a fesztivál megrendezésével célunk, hogy a népdaléneklés örömteli, felszabadult élményét tapasztaljuk meg, ne versenyszerű jellegét tudatosítsuk gyerekeinkben, figyelvén a népdalok autentikusságára, valamint azok helyes előadásmódjára.

A fesztivál résztvevői azok a 7–18 éves tanulók, akik egyéni vagy kiscsoportos formációban bejelentkeztek és bemutatják  településük vagy tájegységük népdalait. A bemutatkozásokat követően a szaktanárok számára dr. Szalay Zoltán népzenekutató, zenetanár Gondolatok az erdélyi népdalvetélkedők margójára címmel tart szakmai előadást. Az előadás alatt a résztvevő diákok táncházban vehetnek részt.