Kötetbemutató a VIII. Énlaka-konferencián Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken

Idén szeptember 17-19. között szervezi meg a Pro Énlaka Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem a VIII. Énlaka-konferenciát,...
Bővebben...
Kötetbemutató a VIII. Énlaka-konferencián Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken

Rajzverseny felhívás. Európai Örökség Napok

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is csatlakozik az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok méltó megünnepléséhez. Intézményünk ismeretterjesztő jellegű buszos...
Bővebben...
Rajzverseny felhívás. Európai Örökség Napok

Sándor-Zsigmond Ibolya: Lelkek tárháza. Tanulmányok, közlések Székelykeresztúr múltjáról

Megjelent Sándor-Zsigmond Ibolya: Lelkek tárháza. Tanulmányok, közlések Székelykeresztúr múltjáról című könyve. Az Udvarhelyszék kultúrájáért-díjas szerző a székelykeresztúri Molnár István Múzeum...
Bővebben...
Sándor-Zsigmond Ibolya: Lelkek tárháza. Tanulmányok, közlések Székelykeresztúr múltjárólHome

Kötetbemutató a VIII. Énlaka-konferencián Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken

Idén szeptember 17-19. között szervezi meg a Pro Énlaka Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem a VIII. Énlaka-konferenciát, amelynek a székely népszokások a témája, ezen belül a naptári szokásokat és az emberi életúthoz kapcsolódó szokásokat mutatják be a szakmai programon. A konferencia helyszíne Énlaka művelődési háza. E konferencia kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy szakmai körben mutassuk be Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított tanulmánykötetét. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója által megjelentetett Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken c. kiadványról a szerzővel dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi előadó és P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa beszélgetnek Énlakán szeptember 17-én, pénteken 18 órától.

Az egykori jó tollú újságíró, később a marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskola tanára és igazgatója, a néprajztudományok doktora most megjelent Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című könyvébe többet is beválogattak a nyolcvanas években közölt írásaiból, betekintést nyújtva Parajd, Alsó- és Felsősófalva, Atyha, Korond, Pálpataka, Fenyőkút, Siklód, Szováta, Szakadát, Illyésmező és Sóvárad közelmúltjába: ünnepi szokásaiba, népművészetébe, kézművességébe. A kötetben Rapsóné hintóján (Táj és népe) címmel a vidéket mutatja be a szerző. Mesterekről és mesteremberekről szól a következő fejezet (Hegedűért székelykaput). Hol lesz megállásom? címmel foglalták egybe a társadalomnéprajzi témájú írásokat. Legterjedelmesebb rész (Akiket fog a figura) a lakodalom, téli munkaszokások, farsangtemetés, húsvéti zöldágtevés és hajnalozás, pünkösdi királynézás és hesspávázás, szüreti bál, karácsonyi ünnepkör népszokásainak bemutatását tartalmazza. A kötetet záró fejezet (Felelj, ha kérdeznek!) a szülőföldhöz kötődés vallomásos beszélgetéseit tartalmazza a szerzővel. A kiadványban felhasznált felvételeket Bálint Zsigmond, Elekes János, Ozsvát Pál, Nagy Sarolt és a szerző készítették. A szövegközi képanyag és a terjedelmes képmelléklet egyes darabjai a szerző fényképgyűjteményéből származnak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk az énlaki konferencián sorra kerülő könyvbemutató eseményre. A járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérjük a maszkviselést és a szabályok betartását!

Rajzverseny felhívás. Európai Örökség Napok

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is csatlakozik az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok méltó megünnepléséhez. Intézményünk ismeretterjesztő jellegű buszos tanulmányutat és rajzversenyt hirdet V-VIII. osztályos tanulók részére. Célunk, hogy a felnövekvő nemzedék megismerje kulturális és épített örökségét.

A tanulmányút résztvevői idén a megye különböző településeiről (Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós) való indulással kapcsolódhatnak bele a programba, úticélunk idén Gyergyószentmiklós és környéke, ahol a diákok művészettörténész segítségével különböző neves épületeket, templomokat és múzeumokat látogathatnak meg, és megismerkedhetnek azoknak történelmével, építészetével és környezetével. Ezt követően vázlatokat, fényképeket készíthetnek, hogy majd hazautazván elkészítsék munkáikat a rajzversenyre és kiállításra.

A tanulmányútra 2021. szeptember 25-én kerül sor, jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet: a 0266-214440 és a 0753-093747-es telefonszámokon és az office@hagyomany.ro e-mail címen szeptember 17-ig. A helyek száma korlátozott.