Home

Beszámoló a Tájházak Hargita megyében (szakmai tanácskozás a szakembereknek és tanulmányút a nagyközönségnek) elnevezésű programról

 

Tizennegyedik éve, hogy a Hargita megyebeli tájházvezetők, néprajzi gyűjtemények kezelői számára szervezett szakmai találkozót a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, mint megyei művelődési intézet. (Két évben, 2020-ban és 2021-ben a járványügyi tiltások miatt szakmai utat nem szervezhettünk.)

November 7-én a Tájházak és néprajzi gyűjtemények szerepe Hargita megyében elnevezésű szakmai tanulmányúton a székelypetki tájházat látogatták meg a szakemberek, akik Hargita megye tájházainak, néprajzi gyűjteményeinek gondnokai, tulajdonosai. A felhívásban kiemeltük: a szakemberek számára a találkozón való részvétel ingyenes, illetve a gyűjtemény látogatása a szakmai találkozó alkalmával minden érdeklődő számára szintén ingyenes.

A résztvevők Székelyudvarhelyről autóbusszal indultak, a településre érkezve Kerekes Edit nyugdíjas pedagógus, tájháztulajdonos portáján találkoztak, meghallgatták a rövid ismertetőt, majd a tájház tulajdonosának kalauzolásával megtekintettük a petki gyűjteményt.

A Kerekes Edit nagyszülei által épített lakóház és melléképület pár éve a közösséget szolgálja, ugyanis abban rendezte be a petki születésű tulajdonos a néprajzi gyűjteményét. A tisztaszobában az egykori parasztporták díszéül szolgáló vetett ágyak, festett bútorok láthatók ma is, illetve értékes textíliák. A háromosztatú lakóház középső szobájában a gazdálkodással (pl. kenderfeldolgozás), a mindennapi élettel kapcsolatos eszközöket mutatják be. A harmadik, kisebb szobát eredetileg konyhának rendezték be, jelenleg ott állította ki a tulajdonos a tájházában zajló programok, kézműves foglalkozások reprezentatív darabjait is.

A melléképületek nem maradtak meg mind, ugyanis az udvaron lévő nyári ház (nyári konyha) annyira megromlott, hogy pár éve lebontották, ám tervezi a tulajdonos hasonló épület újraépítését. A csűr és a pajta jelenleg leginkább raktározásra szolgál, a gyűjtemény olyan darabjait helyezték ott el, amelyeknek nem jut hely a lakóházban, illetve nem illenek a jelenleg berendezett gyűjteménybe.

A szakemberek ezt követően falu kultúrotthonába mentek, ott népviseletbe öltözve fogadta a vendégeket az asszonykórus, amely aztán rövid műsort mutatott be. A település református lelkésze ismertette a környék és Petek gazdasági-szociális jellegzetességeit, a közelmúlttól napjainkig.

Kerekes Edit a színpompás petki női viselet darabjait mutatta be a szép számú érdeklődőnek.

Végül fűszersót készítettek a vidék gyógy- és fűszernövényeinek felhasználásával, ezt Szallós-Kis Judit pedagógus, a máréfalvi Kőlik Kulturális Egyesület elnöke irányította.

A szervező intézmény programfelelőse részéről elhangzott: a programot a Communitas Alapítvány anyagilag támogatta, akárcsak előző években.

Ezt követően a szakemberek visszautaztak Székelyudvarhelyre, ahol a szervező intézmény székhelyén megtekintették Fábián Kornélia múlt évben készült dokumentumfilmjét a küküllőkeményfalvi néprajzi gyűjteményről.

A résztvevők egy-egy szakkönyvet kaptak ajándékba, Lőrincz József Székelypetki lakodalom. Egy népszokás kismonográfiája című munkáját. Az összegzést követően közös ebéden vettek részt.

A rendezvény szervezői a következők voltak: a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Kerekes Edit tájháztulajdonos, anyagi támogató a Communitas Alapítvány.

 

P. Buzogány Árpád

programfelelős

Székelyudvarhely, 2023. november 15.

Tájházasok szakmai találkozója Petekben

 

Megyénkbeli tájházvezetők, néprajzi gyűjtemények kezelői számára szervez szakmai találkozót tizenötödször a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Hargita Megye Tanácsával. November 7-én, kedden a Tájházak és néprajzi gyűjtemények szerepe Hargita megyében elnevezésű szakmai tanulmányúton Petek gyűjteményét látogatják meg a szakemberek. A Miklós nagyszülők egykori otthonában berendezett gyűjteményt Kerekes Edit nyugalmazott pedagógus mutatja be. A falu Kiss Júlia táncolóházában ezt követően fellép a petki asszonyok kórusa, a résztvevőknek a helyi, gazdagon díszített népviseletet Kerekes Edit ismerteti. A rendezvény szervezői: a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a gyűjteménytulajdonos Kerekes Edittel, anyagi támogató a Communitas Alapítvány.

Az útvonal: 9.00: Indulás Székelyudvarhelyről, a Forrásközpont (1918. december 1 utca 9. sz., Merkúr üzlet mellett) közeléből, a buszmegállóból autóbusszal; 10.00: a résztvevők köszöntése, a petki tájház megtekintése Kerekes Edit kalauzolásával; 11.00: a petki asszonykórus fellépése és népviseleti bemutató a petki kultúrotthonban, fűszersó készítése Szallós Kis Judittal.

Visszatérve Székelyudvarhelyre, a Forrásközpont székhelyén a résztvevők ez alkalommal megtekintik Fábián Kornélia Hargita megye tájházai című, 2022-ben készített dokumentumfilmjét, mely a csíkszentdomokosi Majorchik Irén tájházát, Nagy Imecs Zsuzsa küküllőkeményfalvi hagyományos portáját, a kászonújfalvi Szent Miklós Tájházat, a bögözi Illyés Borbála és Illyés Emőke székelyruha gyűjteményét és a Kányádi Ilona és édesanyja, Kányádi Lenke Vilma által Nagygalambfalván létrehozott Kézműves Házat mutatja be.

A szakemberek számára a részvétel ingyenes. A gyűjtemény látogatása a szakmai találkozó alkalmával minden érdeklődő számára szintén ingyenes. Részt venni csak előzetes bejelentkezés alapján lehet.