Felhívás Hargita megyei tájházak, néprajzi gyűjtemények részére

TÁJHÁZAK HETE

A XX. Hargitai Megyenapok részeként a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont újra megszervezi a Tájházak hetét, amelyet a Hargita megyei tájházakkal való együttműködésben kíván megvalósítani.

Idén a Tájházak hetére május 13–19 között kerül sor. E hét folyamán a programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A tájházak felelősei szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, majd a hétnek egy napján további kulturális műsorral is színesíthetik a rendezvényt, így lehetőség nyílhat kézműves foglalkozások, könyvbemutatók, kiállítások, színdarabok, néptánc előadások, gasztronómiai bemutatók stb. szervezésére is.

A program célja felhívni a figyelmet a helyi értékekre és a lakosság körében népszerűsíteni a tájházakat, gyűjteményeket. Az ingyenes program hozzájárul ahhoz, hogy a tájházakba ellátogatók maradandó élményekkel gazdagodjanak. A Tájházak hete programban a Forrásközpont koordinátori szerepet vállal, és segíti a gyűjteményfelelősöket a programok megszervezésében. A koordinátori feladatok mellett intézményünk harmadik alkalommal szervez konferenciát Jó gyakorlatok a tájházak működtetésében címmel tájházak, néprajzi gyűjtemények vezetői számára, ahol anyaországi és Hargita megyei tájházvezetők is megosztják szakmai tapasztalataikat. A konferenciára május 8-án a bögözi Kincses portán kerül sor. A rendezvény részletes programját hamarosan közzétesszük honlapunkon és közösségi felületeinken.

Kérjük, hogy csatlakozzon a Tájházak hete programhoz. Programjavaslataikat április 2-ig várjuk az office@hagyomany.ro e-mail címen.

 

Székelyudvarhely,                               Bartalis Izabella, menedzser
2024. március 25.                               Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont