Felhívás

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is meghirdeti Népi motívumok mai használatban című kézműves képzését, amelyre Székelyudvarhelyen szeptember-november folyamán kerül sor. A 2015-2019-es kurzussorozatokhoz hasonlóan, a képzést Bartos Tünde bútorfestő fogja vezetni, viszont az előző évektől eltérően az idei képzést magyarországi és erdélyi vendégelőadók előadásai is fogják színesíteni. A programot első alkalommal 2015 nyarán szerveztük meg, a képzést követően négy helyszínen állítottuk ki a kisebb lakótér berendezésére alkalmas népi ihletésű kézműves alkotásokat, a 2016-os, 2017-es, 2018-as és 2019-es képzéseket követően gyermekvilág, ünnep, konyha, illetve a parasztház és környezete témakörökben rendeztünk kiállításokat. 2018-ban katalógus formájában mutattuk be a 2015-2018 között megvalósult képzések eredményeit.

Az idei képzésre olyan bútorfestésben jártas, gyakorlott kézműveseket, népművészeket várunk, akik eddigi tapasztalataikat hasznosítva nyitottak az ízléses, újszerű kézműves termékek létrehozására. A tanfolyam ideje alatt a bútorfestők az alkotómunka mellett ötleteket kapnak a népi motívumok mai használatának továbbgondolására. A motívumokhoz való hozzáférést egy szakmai tanulmányút megszervezésével biztosítjuk, ennek során az alkotók a templomokban, tájházakban, néprajzi gyűjteményekben megfigyelt tárgyak mintavilágából inspirálódhatnak. A program eredményeként, az értékmegőrzés jegyében egy olyan kazettás mennyezet rekonstrukció fog elkészülni, amely egy közösségi tér állandó dísze lesz.

A képzés részvételi díja 200 lej. Részvételi szándékát kérjük jelezze 2021. augusztus 16-ig a 0266-214440-es telefonszámon vagy az office@hagyomany.ro e-mail címen. A helyek száma korlátozott! Túljelentkezés esetén az érdeklődők egy-egy, a projekt céljainak megfelelő pályamunkát kell bemutassanak, a szervezők az alapján választják ki a program résztvevőit. A képzésre kiválasztott személyeket augusztus 30-ig értesítjük.

 

Székelyudvarhely, 2021. július 14.

Bartalis Izabella

menedzser

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont